Videospeler inladen...

Adolphine helpt Congolese vrouwen naar het stemhokje: "Als ik president was, werd heel het land gealfabetiseerd"

In aanloop naar de Congolese verkiezingen volgende zondag spreken we met inspirerende vrouwen die zelf ijveren voor een betere toekomst van hun land. Adolphine Mbaitema leert Congolese vrouwen lezen en schrijven. Ze was obervatrice bij de verkiezingen van 2006 en zag hoe er veel werd gesjoemeld met de stemmen van de ongeletterde bevolking. Sindsdien voert ze een vurige strijd. "Wie kan lezen of schrijven, wordt gehoord."

Maar liefst 23% van de Congolese bevolking kan lezen noch schrijven. Daarmee strandt Congo op de 146ste plaats van de wereldranglijst. Analfabetisme komt drie keer vaker voor onder de Congolese  vrouwen dan onder de mannen: meer dan 33% van hen is analfabeet. Dat vormt een hindernis in hun dagelijkse leven, maar ook voor de Congolese democratie.

Nochtans is het basisonderwijs volgens de Congolese grondwet gratis. Ouders moeten door het schamele lerarenloon wel zelf bijpassen voor bonussen, de schooluniformen en extra lesmateriaal. De jaarlijkse kostprijs van dat alles loopt al snel op tot gemiddeld 63 dollar, en in sommige regio's zelfs een veelvoud daarvan. Veel families kunnen dat geld niet missen.

(lees verder onder de foto)

Overal ter wereld hebben analfabeten het moeilijk om gehoord te worden door de politieke klasse. In Congo delen zij dubbel in de klappen. In het stemhokje moeten ze beroep doen op getuigen en bijzitters om hun stem uit te brengen. Fraude smoort hun roep om verandering al te vaak.

Kunnen lezen of schrijven is voor Adolphine de sleutel tot democratie. "Als ik morgen plots president was, zou ik een grootschalige alfabetiseringscampagne op poten zetten", vertelt ze. "Verkiezingsfraude zoals in 2006 wordt dan onmogelijk."

Bekijk hier de videoreportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen