Amelie Albrecht wint overtuigend HUMO's Comedy Cup

De zoektocht van HUMO naar nieuw comedytalent heeft voor het eerst een vrouw als winnaar opgeleverd: een 25-jarige postbode uit Dendermonde die barst van talent en in een hoogstaande finale Jasper Posson en Sander Vdv versloeg.

De halve finale deed al enkele namen verdwijnen die in vorige edities zeker door waren, de finale was dan ook -zoals verwacht- hoogstaand. Zinderend zelfs. Drie verschillende stijlen kwamen op het podium van de Arenbergschouwburg in Antwerpen. En Amelie Albrecht, een 25-jarige postbode uit Dendermonde, klopte Jasper Posson en Sander VDV. 

Amelie Albrecht is nogal een verschijning: présence op het podium, gortdroog, geen franjes, to the point, een mitraillettevuur aan grappen. Ze doet alsof ze nu eenmaal iets moet doen in het leven, maar haar fantastische timing verraadt veel kunde. Een vrouw zonder typische vrouwenmoppen, die de zaal inpalmde. Een finale openen, is zelden een voordeel. Maar dat obstakel werkte de komische blondine vlotjes weg. De finaliste van "De Humorklas" van Radio 2 van dit jaar wordt zo de eerste vrouw op de erelijst van HUMO's Comedy Cup en volgt zo Jens Dendoncker op.

Het moet gezegd, Jasper Posson, was een heel waardige tegenstander. Sympathiek, charismatisch, vlot, zeer behapbaar en breed van onderwerpen, de enige die misschien écht maatschappijkritisch was, die breed uitwaaierde, maar daardoor wellicht net iets te veel voor ruis zorgde. Hij won de Lunatic Comedy Award, één van die andere grote wedstrijden, maar misschien was hij net iets té mainstream, te weinig uitgesproken. Maar ook die jongeman heeft de toekomst voor zich.

Ook zeer opvallend: Sander Vdv. In een vorige editie de beste van "De Humorklas" van Radio 2. Zeer veel attitude, Angelsaksisch van stijl, bevreemdend, grofgebekt en snoeihard ook. Wars van de grenzen van het fatsoen. Sinds hem is de zin "ik heb mij ingedekt" nooit meer hetzelfde qua inhoud. Wellicht inderdaad nét geen winnaar, wel iemand om in de gaten te houden. Speciaal, op zijn minst.

Ik ben droog, zeer droog. En onverschillig ook wel. En wellicht een atypische vrouw op het podium.

Amelie Albrecht, winnaar HUMO's Comedy Cup 2018

"Ik had een goed gevoel na mijn optreden, maar de twee anderen waren ook zeer sterk. Moeilijke keuze dus, maar na veel stress mag ik me de winnaar noemen. Doet deugd", zegt Albrecht. "Wat me deed winnen? Goh, mijn stijl is droog. Zeer droog. Ze noemen mij onverschillig. En ik produceer geen typische vrouwenmoppen. Dat allemaal zeker?"

Ze is doorleefd en echt, en door zichzelf onderuit te halen, doet ze de zaal daveren. Ook volgens juryvoorzitter Guy Mortier: "Het is nooit eerder gebeurd dat we bij de beraadslaging er zo snel uit waren eigenlijk." 

Ze is een pakket. Zeer goeie grappen, eigen stijl, zeer komisch gebracht

Guy Mortier, juryvoorzitter HUMO's Comedy Cup

"We vonden het binnen de jury een zeer sterke finale. Hoog niveau, niemand viel er tussenuit. Maar Amelie is een pakket, waar alles in zit: zeer goeie grappen, présence, een heel eigen stijl en het is hoogst komisch gebracht. Verdiende winaar. En dat ze een vrouw is? Dat speelde op geen enkel moment mee", zegt de oppersnor van het onafhankelijk weekblad voor radio en televisie. "De twee anderen? Veel talent, maar het mag nog iets meer wervelen."

Met Amelie Albrecht, Jasper Posson en Sander Vdv komen er weer drie mooie vissen bij in de al brede en diverse vijver van de Vlaamse comedy. Het wordt stilaan dringen voor de plaatsjes. Hoe dan ook, ze trekken samen op toernee, langs zowat 30 zalen en culturele centra, ook dat toont weer dat het genre volwassen is geworden.

En met Albrecht dus als de queen of the moment. Eindelijk nog eens vrouw erbij. "Ze hebben lang gezegd dat vrouwen niet grappig zijn, al heb ik niet het gevoel dat die idee nog leeft. Zeker na vanavond niet", zei ze stoïcijns. De weg naar de toekomst ligt open, al is een avondvullende show nog wel iets anders natuurlijk. "Of ik postbode blijf? Ja, zeker? Al hoop ik dat dat toch wel verandert nu."

Meest gelezen