Video player inladen...

Kinderarmoede op een nieuwe manier gemeten: ons land scoort slechter dan de buurlanden

Zijn er verjaardagsfeestjes? Mag en durft een kind vriendjes uitnodigen? Dit zijn enkele van de in totaal 17 kenmerken uit de concrete leefwereld van het kind die gebruikt werden in een nieuwe meetmethode voor armoede. Bij 4 slechte scores is er sprake van ernstige kinderarmoede. In België is dat het geval voor 12% van de kinderen, in de buurlanden is dat maar 7 tot 9%. 

In ons land leven dus aanzienlijk meer kinderen in armoede in vergelijking met de buurlanden. Bij ons komt ook de helft van de kinderen in armoede uit een gezin waarin geen van de ouders werk heeft. Op dat punt is België de slechtste leerling van de Europese klas. De studie is uitgevoerd in opdracht van de Koning Boudewijnstichting.

Meest gelezen