Video player inladen...

Belgische F-16's hebben al 23 Russische militaire vliegtuigen boven Litouwen onderschept

Sinds begin september hebben Belgische F-16's boven Litouwen al 23 militaire Russische vliegtuigen onderschept. Het gaat om Russische vliegtuigen die zonder identificatie dicht tegen het NAVO-luchtruim vliegen. Het gaat meestal om Russische spionage- en gevechtsvliegtuigen. 

Sinds 4 september 2018 zijn vier Belgische F-16-gevechtsvliegtuigen ontplooid in Siauliai, Litouwen. Ze doen er aan luchtruimbewaking op vraag van de NAVO, in het kader van de Baltic Air Policing Mission. De drie Baltische staten beschikken wel over een luchtmacht, maar niet over gevechts­vliegtuigen om hun luchtruim te bewaken en beschermen.

Litouwen grenst onder meer aan de Russische enclave Kaliningrad. En dus is er na de toetreding van de Baltische Staten in 2004 tussen de NAVO-landen een rotatiesysteem afgesproken waarbij andere landen afwisselend die opdracht uitvoeren. Ons land wordt bijgestaan door Duitse Typhoon-toestellen. De Belgen bewaken er tot eind dit jaar nog het luchtruim in opdracht van de NAVO. Het is al de 8e keer dat de Belgen mee het Baltische luchtruim bewaken.  

Luchtruimbewaking: klein incident, grote gevolgen

Commandant Sam Vanophem voert het bevel over zo’n 50 Belgische militairen in Litouwen. "Zowel het weer als een mogelijke inschattingsfout van een van mijn piloten zijn de grootste kopzorgen." Mist, sneeuw en vriestemperaturen maken opereren een niet voor de hand liggende klus. "Twee F-16's staan elk moment van de week, dag en nacht paraat", aldus Vanophem. "Ze moeten binnen de 15 minuten in de lucht zijn. Vaak lukt het dankzij de doorgedreven training binnen de 10 minuten zelfs."

De Belgische F-16's rukken uit wanneer toestellen zonder identificatie of vluchtplan dicht tegen het NAVO-luchtruim komen. "Meestal volstaat het dat we dicht in de buurt komen met onze gevechtstoestellen. Het radiocontact wordt dan snel hersteld", lacht de commandant.

"Mijn piloten moeten te allen tijde zorgen dat de situatie niet op de spits wordt gedreven. Want een klein incident in de lucht, kan internationaal verregaande gevolgen hebben. Het gaat om strategische beslissingen door mijn piloten", aldus Vanophem. "De Russische piloten komen wel veel agressiever uit de hoek dan enkele jaren geleden", zegt een Belgische piloot.

VIDEO: Belgische F-16's rukken uit in het luchtruim va Litouwen

Video player inladen...

Meest gelezen