Biertoerisme boomt in Oost-Vlaanderen

Mensen die er in eigen land op uit trekken kiezen almaar vaker bewust voor een trip naar een regio met lokale streekbieren. Dat blijkt uit een onderzoek naar de vakantieganger in de Vlaamse regio's. Oost-Vlaanderen slaagt erin om de meeste biertoeristen te lokken. 1 op de 7 mensen die in de provincie overnacht, doet dat om de lokale biercultuur te leren kennen.

Het biertoerisme in Oost-Vlaanderen zit fors in de lift. 15 procent van de mensen die in de provincie overnachten, geeft aan dat te doen om de lokale bieren te leren kennen. In de regio's Waasland, Scheldeland en de Vlaamse Ardennen ligt dat aantal zelfs nog hoger. Oost-Vlaanderen scoort daarmee het beste van alle provincies en daar zijn verschillende redenen voor. 

Meer bierarrangementen

"Eerst en vooral zetten veel logiesuitbaters nu meer in op bierarrangementen. Ze bieden bijvoorbeeld maaltijden aan met aangepast bieren of voorzien voor de gasten lokale streekbieren. Uitbaters geven ook graag uitleg over die lokale producten", benadrukt Katia Versieck van Toerisme Oost-Vlaanderen. 

Samenwerking met lokale brouwerijen

Het biertoerisme boomt ook omdat ook de lokale brouwerijen er het voordeel van zien. "Uitbaters zetten samenwerkingen op met brouwerijen in de buurt en dat levert op. Vroeger lieten lokale brouwers enkel bezoeken van (grote) groepen toe, nu zien we dat ook individuele en kleinschaligere bezoeken kunnen. Intussen zijn er al zo'n 30-tal brouwerijen in Oost-Vlaanderen die dat voorzien. Geen enkele regio doet beter."

Bierbeleving

Toerisme Oost-Vlaanderen heeft de voorbije jaren ook voor de nodige ondersteuning gezorgd voor de logiesuitbaters, onder meer door die samenwerkingen met brouwerijen te stimuleren. Daarenboven zijn er ook in de hele regio gratis fiets- en wandelkaarten die de bierbeleving centraal zetten. Met succes dus!

Meest gelezen