Bokkenrijders in Maaseik: onderzoeker vindt ondergrondse gangen

In de 18de eeuw maakte de roversbende “Bokkenrijders” delen van Limburg onveilig. Het verhaal doet de ronde dat de bende ondergrondse tunnels gebruikte tijdens hun rooftochten in Maaseik. Documentairemaker Rocky Grispen is helemaal in de ban van de Bokkenrijders en doet onderzoek naar die ondergrondse gangen.

De Bokkenrijders lijken in Maaseik hot topic. Al ruim een jaar doet documentairemaker Robby Grispen onderzoek naar een ondergronds gangenstelsel onder de Markt in Maaseik. In januari scande hij daar de ondergrond met speciale apparatuur. “We hebben al mooie resultaten geboekt”, zegt Grispen. “We hebben meer dan 40 dichtgemetselde tunnels gevonden en 13 onbekende constructies onder de Grote Markt in Maaseik.”

Grispen deed een oproep aan oudere inwoners van Maaseik om kennis over de roversbende te delen. “We hebben ook acht getuigenissen verzameld van mensen die meer weten over de tunnels en er zelfs gewandeld zouden hebben”, zegt Grispen.  

Boren naar ondergrondse constructies

Naast het uitvoeren van scans heeft Grispen ook echt veldwerk verricht om de ondergrondse constructies verder te onderzoeken. “Op de scans zagen we vierkanten, strepen en slierten”, zegt de onderzoeker. “Dat zijn dus kelders en mogelijke tunnels. Op vier plaatsen is er ook geboord naar die constructies. Op camerabeelden heb ik kunnen zien dat die ook echt onder de Markt liggen.” De werken zouden nog twee weken duren.

De bendeleider van de Bokkenrijders woonde destijds op de Markt. “Het verhaal zegt dat die Bokkenrijders daar verzamelden om via ondergrondse gangen op rooftocht te gaan”, zegt Grispen. “De Markt is een historische plaats. Daar is jarenlang gebouwd en verbouwd. Door de aanwezigheid van beton is het niet gemakkelijk om overal onderzoek te doen met scans. Op andere plaatsen zijn die gangen dan weer duidelijk zichtbaar.”

Film over de Bokkenrijders? 

Grispen gaat begin volgend jaar de resultaten van zijn onderzoek overmaken aan de stad Maaseik en het Agentschap voor Onroerend Erfgoed. En hij hoopt genoeg geld te kunnen verzamelen voor een film over de bokkenrijders. “Dit is onze geschiedenis en dat moeten we blijven koesteren”, eindigt hij.

Meest gelezen