Video player inladen...

Bourgeois: "Men heeft zo gematrakkeerd, dat leidt ertoe dat onze partij nog dichter schouder aan schouder staat"

Steun van de N-VA vanuit de oppositie voor de federale minderheidsregering lijkt steeds minder evident. "Men heeft ons in de oppositie geduwd en vanuit dat standpunt gaan we onze standpunten bepalen", zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) in "Terzake". Volgens Bourgeois hebben bepaalde uitspraken van onder anderen Maggie De Bock - die de asielportefeuille van Theo Francken heeft overgenomen - "de zaken niet vergemakkelijkt".

De oppositiepartijen willen dat premier Charles Michel het vertrouwen vraagt aan het parlement voor zijn gewijzigde ploeg die niet de meerderheid heeft in het parlement. De N-VA keurde daarvoor samen met de PS een motie goed. Er wordt intussen ook gesproken over een motie van wantrouwen. De minderheidscoalitie van Michel staat op losse schroeven.

"Op het moment dat men ons eruit duwde, had men toch moeten nadenken", zegt N-VA-kopstuk Geert Bourgeois. "Dit is een regering die steunt op 52 zetels op 150 in de Kamer. Iedere democraat is het erover eens dat een regering een vertrouwensvotum moet krijgen."

Kan de N-VA nog steun verlenen aan het minderheidskabinet voor belangrijke dossiers zoals de begroting, die de partij nota bene zelf nog heeft mee opgesteld? "U zult dat op het gepaste moment weten. We gaan ons beraden over wat we gaan doen", antwoordt Bourgeois. "Maar het is heel duidelijk dat we nu een oppositiepartij zijn. En dus gaan we vanuit dat standpunt - altijd als verantwoordelijke partij - onze standpunten bepalen."

We zijn nu een oppositiepartij

"Shoppingregering"

Volgens Vlaams minister-president Bourgeois vertoont de minderheidsregering van premier Michel "shoppingsgedrag". "Een keer met de N-VA voor het sociaal-economische, dan een keer met de andere voor klimaat. Zo werkt het natuurlijk niet." Bovendien zijn de zaken onmiddellijk nadat de N-VA uit de meerderheid was geraakt "zeer slecht geweest", stelt Bourgeois.

"Maggie De Block die op een ondeontologische manier onmiddellijk uithaalt naar haar voorganger (Theo Francken, nvdr.). Dat is ongehoord. De premier heeft in Marrakech ook geen verbindende speech gehouden. Hij had kunnen zeggen dat hij begrip opbracht voor al die Vlamingen, Walen en Brusselaars die wel problemen hebben met identiteit. Nee, hij zei "Ik sta aan de goede kant van de geschiedenis". Dat is wij-zij."

"Dat heeft allemaal de zaken niet vergemakkelijkt. En ik kan u één ding zeggen: men heeft daar zo gematrakkeerd en dat leidt er natuurlijk toe dat we allemaal dichter bij mekaar gaan staan, schouder aan schouder", aldus Bourgeois.

Bourgeois hekelt "morele verdachtmaking" rond blokkering ambitieuzer klimaatplan

In "Terzake" kwam Vlaams minister-president Geert Bourgeois ook terug op de kritiek die zijn partij heeft gekregen omdat de N-VA binnen de Vlaamse regering de goedkeuring van ambitieuzere klimaatdoelstellingen op de klimaattop in het Poolse Katowice heeft geblokkeerd.

Bourgeois vindt het niet correct dat zijn partij als dwarsligger wordt omschreven en hekelt "morele verdachtmaking". Hij wijst erop dat de Vlaamse regering vorige zomer een "ambitieus klimaat- en energieplan heeft goedgekeurd, met zeer hoge doelstellingen en onderbouwde maatregelen". Volgens Bourgeois is de manier van besluitvorming rond de verklaring op de klimaattop in Polen niet correct verlopen. 

"Collega Joke Schauvliege (Vlaams minister voor Leefmilieu, CD&V) is naar Katowice gegaan. Afspraak was dat er geen engagementen op de agenda stonden. Gisteren om 11.16 uur krijgt mijn kabinetschef een mail met een verklaring die we nog nooit gezien hadden, met de vraag om die te onderschrijven. Hij opent die mail om 12.36 uur en in die mail wordt gevraagd om het akkoord te geven tegen 12 uur."

"We zijn niet tegen of voor. Ik wil dat dit zoals elke andere besluitvorming op de regering komt", aldus Geert Bourgeois. "Ik sta open voor elk nieuw debat. Ik wil morgen mijn handtekening zetten onder 50 procent CO2-reductie, alleen wil ik dan dat de ministers van Klimaat en Energie mij kunnen aantonen dat we dat kunnen halen en dat dit voor onze gezinnen en bedrijven betaalbaar blijft."

Bekijk hier het interview met Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) in "Terzake": 

Video player inladen...

Meest gelezen