AFP or licensors

Congo: Grote brand verwoest kiesmateriaal in Kinshasa

De voorbije nacht heeft een felle brand gewoed in een opslagplaats van de Congolese nationale kiescommissie CENI in Kinshasa. Daar lag stemmateriaal en stonden stemcomputers voor de verkiezingen die over tien dagen plaatsvinden. 

De brand ontstond rond 2 uur vannacht, bevestigen verschillende bronnen. Vanmorgen was er nog steeds een grote rookpluim te zien. In het depot lag kiesmateriaal voor de hoofdstad Kinshasa opgeslagen, onder meer de omstreden stemcomputers. Zowat 70 procent van het materiaal zou beschadigd zijn, zeggen verschillende bronnen. De kiescommissie CENI onderzoekt de zaak.

We evalueren momenteel hoe we, ondanks deze brand, de verkiezingen van 23 december toch kunnen laten doorgaan

Corneille Nangaa, voorzitter CENI

Wie is verantwoordelijk?

Een raadsman van president Joseph Kabila bracht het Franse persbureau AFP op de hoogte van de brand, en hij beschuldigde meteen zij die "verkiezingen weigeren" achter deze brand te zitten. Mensenrechtenorganisatie ASADHO legt de schuld bij president Kabila, die volgens haar "alles zou doen om langer aan de macht te blijven". 

Gisteren nog had de kiescommissie verzekerd dat ondanks logistieke moeilijkheden 95 procent van het kiesmateriaal ter plaatse was. De stemcomputers zijn al maandenlang een doorn in het oog van de oppositie en middenveldorganisaties. Die denken dat de computers fraude kunnen veroorzaken én kiezers kunnen weghouden, omdat ze bang zjin dat hun geheime stem toch zou worden geregistreerd.

Geweld

Intussen verloopt de campagne zeer woelig. Oppositiekandidaat Martin Fayulu is gaan rondtoeren in het oosten, onder meer in Lubumbashi en Kalemie. In Kalemie, een uitvalsbasis van president Kabila, zijn minstens twee doden gevallen onder aanhangers van Fayulu. De politie schoot er met scherp. Dinsdag waren er ook al incidenten bij de aankomst van Fayulu in Lubumbashi. Daarbij zouden minstens twee doden en een tiental gewonden zijn gevallen.

Leïla Zerrougui, hoofd van de VN-missie in Congo, liet inmiddels in een communiqué weten "het verlies van mensenlevens" te betreuren. Ze vraagt aan de Congolese autoriteiten "om de nodige maatregelen te nemen teneinde nieuwe incidenten te vermijden". Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders roept op tot kalmte. Maar de relatie tussen Congo en België is al maandenlang gespannen.

Meest gelezen