Video player inladen...

De Croo waarschuwt: "Zou jammer zijn dat maatregelen voor meer koopkracht stille dood zouden sterven in parlement"

Open VLD-vicepremier Alexander De Croo en zijn CD&V-collega Kris Peeters roepen het parlement op om volgende week de begroting goed te keuren. Als er geen groen licht komt via N-VA of de linkse oppositie, zullen een aantal maatregelen voor meer koopkracht niet kunnen ingaan begin volgend jaar, waarschuwen ze. 

Vanmiddag vond in de Kamer het eerste vragenuurtje plaats sinds de regering niet meer over een meerderheid beschikt in het parlement. Vicepremiers Peeters en De Croo kregen daar onder meer vragen over koopkracht en eerlijke belastingen.

De nieuwe minister van Financiën De Croo wees erop dat in de ontwerpbegroting - zoals die werd goedgekeurd in de Kamercommissie Financiën - de derde fase van de taxshift staat.  "Een nieuwe koopkrachtinjectie van 1,5 miljard. Wie een minimumloon heeft zal in 2019 1.700 euro netto meer overhouden dan voor deze regering, dat is een 13e maand die erbij komt", aldus De Croo.

"Maar dat is deel van de ontwerpbegroting natuurlijk", luidt de belangrijke kanttekening De begroting moet namelijk nog door het parlement worden goedgekeurd. En daar heeft deze regering dus geen meerderheid meer. Minister De Croo roept de parlementsleden op om die begroting volgend week goed te keuren. "Het zou doodjammer zijn dat alle deze maatregelen voor meer koopkracht een stille dood zouden sterven in het parlement."

Ook CD&V'er Kris Peeters richt zich tot de oppositie die nu een meerderheid heeft in het parlement en aandringt op een vertrouwensstemming. "Men wil problemen oplossen inzake koopkracht en armoede, men wil de taxshift uitvoeren... Als men zegt dat men dat belangrijk vindt, dan doe je dat niet door verkiezingen uit te lokken want dan zitten we binnen een jaar of misschien zelfs twee jaar nog zonder regering."

Video player inladen...

N-VA stelt geen actuele vragen, maar voert wel Catalaanse actie

Het meest logische is dat de N-VA de begroting - die ze mee heeft opgesteld - aan een meerderheid helpt. Maar de partij drijft haar prijs op. Intussen maakte N-VA-fractieleider Peter De Roover bekend dat hij dit weekend opnieuw gaat onderhandelen met premier Michel.

Overigens stelden N-VA en Vlaams Belang geen actuele vragen tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer. Uit protest omdat ze vinden dat de nieuwe regering eerst het vertrouwen moet vragen en krijgen. Een aantal N-VA'ers liet zich wel opmerken met een actie voor de vrijlating van de voormalige Catalaanse parlementsvoorzitter Carme Forcadell.

De N-VA-Kamerleden hielden een affiche met de beeltenis van de politica en de slogan 'Free Forcadell' omhoog. Dat leidde tot hevig protest op de oppositiebanken. Voor PS-fractieleider Ahmed Laaouej was dit in strijd met de grondwet en hij eiste de tussenkomst van Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA). Die riep zijn partijgenoten op om de actie te staken, wat ook gebeurde.

Video player inladen...

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Video player inladen...

Meest gelezen