Videospeler inladen...

Aantal politievakbonden voeren actie: "Land niet platleggen, maar aandacht vragen voor wat leeft bij de politie"

Een deel van de politievakbonden voert vandaag actie. Drie van de vier bonden hadden opgeroepen om het werk neer te leggen vandaag, de grote bond VSOA doet niet mee. "We willen het land niet platleggen, maar wel aandacht vragen voor wat leeft bij de politie", vertelt Carlo Medo van vakbond NSPV.

Boos omdat er gemorreld wordt aan hun statuut en pensioen. Boos over het personeelstekort. Boos over het geweld tegen de politie. Een deel van de politievakbonden - ACV Politie, ACOD en NSPV - voeren vandaag acties. De grote bond VSOA doet niet mee. 

De bonden gaan stakingspiketten aan een aantal grote politiekwartieren zetten, onder meer bij het commissariaat in Leuven, Aalst, Genk en Zeebrugge. En ook het hoofdkantoor van de federale politie zullen er piketten staan. In Luik staan er al een dertigtal mensen.

Maar volgens Carlo Medo van politievakbond NSPV gaat de hinder beperkt zijn. "We gaan het land niet platleggen, we gaan de boel niet blokkeren, we gaan ook niet met duizenden mensen manifesteren, maar wat we vooral gaan doen is een aantal piketten zetten rond grote politiekwartieren om aandacht te vragen voor wat leeft bij de politie. Ook omdat we de burger niet willen schofferen, we willen de burger niet van zijn belangrijke dagtaak. Dat is niet de bedoeling."

We gaan het land niet platleggen, maar we vragen aandacht voor wat leeft bij de politie

Carlo Medo - NSPV

Pieter De Crem, de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, heeft gisteren en eergisteren al gesprekken gevoerd en zal dat ook de komende dagen doen. "De problematiek is gekend en ook mijn voorganger Jan Jambon had al een aantal zaken vooropgesteld. Het gaat over de aanwerving van het personeel die soms stroef verloopt, het gaat over het verloop en het einde van de loopbaan, een aantal risico's die gedekt moeten worden en agressie tegen de agenten. Ik luister naar hun verzuchtingen."

Voor een oplossing is volgens De Crem vooral een open dialoog en middelen nodig.

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen