Duitse overheid staat informatie over abortus toe

In Duitsland krijgen vrouwen, die ongewenst zwanger zijn, toegang tot informatie over abortus en artsen die zo'n zwangerschapsafbreking uitvoeren. Dit is nieuw: tot voor kort was het verboden om 'in het openbaar' informatie te geven over het beëindigen van een zwangerschap.

De Duitse regering staat toe dat vrouwen, die ongewenst zwanger zijn, informatie kunnen krijgen over een abortus en welke artsen deze procedure uitvoeren. Dit was tot voor kort moeilijk: volgens het Duitse strafrecht was het verboden om 'in het openbaar' informatie te geven over het beëindigen van een zwangerschap. 

Concreet werd er in de regering gedebatteerd over paragraaf 219a, die stelt dat er een abortus-reclameverbod geldt in Duitsland. Sinds 1933 is het dus bij wet verboden dat artsen in het openbaar informatie geven over abortussen. Zelfs aangeven dat je het als arts doet, kan al strafbaar zijn.

En op deze wet wordt streng toegezien: jaarlijks worden 25 tot 30 artsen veroordeeld wegens het overtreden van paragraaf 219a. Straffen lopen op tot 6.000 euro. Meestal worden overtredingen ontdekt door pro-life activisten, die websites van gynaecologen onderzoeken naar strafbare informatie. 

Een compromis?

De meerderheid van de Duitse partijen was voor het afschaffen van paragraaf 219a, maar Merkels combinatie van CSU en CDU lag dwars. De regering is dus met een compromis gekomen. Paragraaf 219a blijft in het strafrecht staan, maar op de overheidswebsite komt wel informatie over abortus en een lijst met artsen. Het recht op deze informatie moet in de wet worden vastgelegd.

De meningen over het compromis zijn erg verdeeld. De nieuwe voorzitter van de CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, is tevreden dat het verbod blijft bestaan. In een twitterbericht liet ze weten dat "de bescherming van het ongeboren leven voor de CDU heel belangrijk is".

Verschillende gynaecologen geloven niet dat dit compromis een oplossing zal zijn. Zij mogen zelf nog steeds geen informatie geven op hun websites. Wel kunnen ze zich laten opnemen in de lijst van artsen die de overheid op haar website gaat publiceren. 

In Duitsland is het, net zoals in België, legaal om abortus te plegen tot 12 weken. Abortus is ook in latere weken nog toegestaan als de zwangere vrouw verkracht is en als haar gezondheid in gevaar is. In België bestaat er niet zoiets als een paragraaf 219a, dat 'reclame' voor abortus verbiedt. 

Meest gelezen