ECB bergt bazooka op: Europese Centrale Bank zal niet langer obligaties aankopen

De Europese Centrale Bank (ECB) zal na afloop van deze maand niet langer obligaties aankopen. Dat bevestigt het ECB-bestuur. De rentetarieven blijven ongewijzigd.

De afgelopen jaren heeft de Europese Centrale Bank enorme sommen geld in de economie gepompt, na de zware economische en bankencrisis. In totaal ging het om zo'n 2.600 miljard euro, vooral door het opkopen van staatsobligaties die in de portefeuille zaten van grote institutionele beleggers zoals verzekeraars en pensioenfondsen. Op die manier wou de Centrale Bank de economische groei en inflatie stimuleren. De maatregel heeft ook de langetermijnrente laag gehouden, waardoor we goedkoop konden lenen.

Die geldkraan - het bijdrukken van geld om de obligaties op te kopen - draait de ECB nu dus eind december dicht, het einde van een tijdperk. Het opkoopprogramma startte in 2015. Op het hoogtepunt kocht de ECB maandelijks 60 miljard euro op. Tot en met deze maand is dat nog 15 miljard euro, na een halvering sinds oktober. Wel bevestigt de Europese Centrale Bank dat ze de opbrengsten van het opkoopprogamma (obligaties die vervallen) volledig zal blijven herinvesteren, "geruime tijd" voorbij het moment waarop de centrale bank de rente zal beginnen te verhogen.

Het belangrijkste rentetarief blijft dus voorlopig inderdaad op nul, een historisch dieptepunt dat al sinds maart 2016 aangehouden wordt. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de centrale bank. De depositorente blijft op min 0,4 procent, waardoor banken geld toeleggen op de middelen die ze bij de ECB stallen. Voor alle duidelijkheid: hier gaat het over de kortetermijrente, dat betekent dat de rente op spaarrekeningen dus wel nog een tijd laag zal blijven. Die zal pas ten vroegste na de zomer van 2019 een eerste keer worden verhoogd. 

Bekijk: "Wie gehoopt had dat nu ook meteen de rente op de spaarboekjes zou verhogen, is eraan voor de moeite", zegt VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck.

Video player inladen...

Meest gelezen