Elektrische Stint-bolderwagens moeten aan de kant blijven staan: "Niet veilig genoeg"

De Stint, de elektrische bolderwagen waarmee in september een zwaar ongeval gebeurde in Nederland, is niet veilig genoeg voor personenvervoer en mag daarom niet op de openbare weg gebruikt worden. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse onderzoekscentrum TNO. Pas als er aanpassingen komen die het voertuig veiliger maakt, mag de bolderwagen weer gebruikt worden om kinderen te vervoeren.

Nederland was in september in shock toen vier kinderen om het leven kwamen bij een zwaar ongeval met een zogenoemde Stint, een elektronische bolderkar waarmee in Nederland vaak samen kinderen worden vervoerd tussen de opvang en de kleuterschool.

In Oss reed zo'n elektronische bolderkar onder een slagboom door en kwam onder een aanrijdende trein terecht. De bestuurster van de bolderkar kon kennelijk niet meer remmen.

Prompt werden alle Stints van de weg gehaald en werd een onderzoek besteld. Daaruit blijkt nu dat de Stint niet veilig genoeg is voor personenvervoer, besluit onderzoekscentrum TNO.  Pas als er aanpassingen komen die het voertuig veiliger maken, kan het voertuig na goedkeuring weer toegelaten worden. 

De producent van de Stint-bolderwagens heeft in oktober het faillissment aangevraagd. Maar het bedrijf trok dat kort daarna weer in omdat hij dacht dat zijn voertuigen weer de weg op zouden mogen. Maar dat is op korte termijn dus niet het geval. 

Meest gelezen