Elk condoom is veilig. Maar welk merk kies ik?

Wist je dat elk condoom afzonderlijk getest wordt? De Europese en de wereldwijde kwaliteitsnormen schrijven dat voor. Maar het is niet omdat elk condoom veilig is dat het geen verschil maakt welk merk of type je kiest. Het Radio 2-programma "De inspecteur" deed de test.

De kwaliteit is altijd gegarandeerd 

De ISO, International Standard Organisation, stelt de kwaliteitsnormen voor condooms op. Ze zijn omschreven in ISO 4074.  De grote meerderheid van de condooms voldoet aan die norm. 

Condooms die in ons land verkocht worden, dragen daarnaast ook het CE label. Dat garandeert dat het condoom voldoet aan de Europese normen en regelgeving en dat je dus zeker mag zijn dat je veilig kan vrijen. Die garantie mag je heel letterlijk nemen want elk condoom wordt afzonderlijk gecontroleerd.

Elektronische lektest levert sluitend bewijs

Producenten maken gebruik van de elektronische lektest om na te gaan of een condoom al dan niet lekt. Elk condoom wordt over een metalen staaf getrokken die onder stroom staat. Als er ergens een gaatje is of een dun plekje op het condoom, geeft het systeem een kortsluiting. Het condoom wordt dan uiteraard meteen afgekeurd.

Uit de condooms die de elektronische lektest hebben doorstaan, worden er steekproefgewijs nog condooms gehaald die aan extra testen onderworpen worden. 

 • De afmetingstest. Het condoom wordt gecontroleerd op lengte, dikte en wijdte. De normale dikte voor een condoom is ongeveer even dik als zijde.
   
 • De uitrektest. Een stukje van een condoom wordt uitgerekt door middel van een machine. Die meet hoever het condoom uitrekt voordat het breekt. Normaal kan dat tot meer dan zes maal de originele lengte.
   
 • De lektest. Van elk lot condooms worden er een paar gevuld met water en een minuut lang opgehangen. Daarna wordt het gevulde condoom over vloeipapier gerold om lekken op te sporen. 
   
 • De opblaastest. Een condoom moet minimaal 18 liter lucht kunnen bevatten maar in werkelijkheid kan het rubber veel meer druk aan. In de regel knapt het condoom pas als het opgeblazen is tot 1000% van de oorspronkelijke grootte.
   
 • De verouderingstest. Een willekeurig exemplaar van het lot wordt een bepaalde tijd bewaard bij een temperatuur van 70 graden Celsius. Zo wordt de maximale bewaartijd van 5 jaren nagebootst. Na deze veroudering wordt de lektest opnieuw uitgevoerd.

Zoek het condoom dat bij jou past

Het is niet omdat alle condooms voldoen aan de strengste veiligheidsnormen dat ze ook allemaal even lekker aanvoelen. Elk merk en type condoom is anders en dat zal je ook merken tijdens het vrijen.

En wat lekker en aangenaam is voor de ene, kan een afknapper zijn voor de ander. Ga dus op zoek naar en merk en type condoom dat bij jou past. Het is een persoonlijke keuze die afhangt van verschillende factoren. Zoek je een strak condoom of een iets losser exemplaar, moet er veel of weinig glijmiddel op, wil je een dik of een dun condoom, een exemplaar in latex of een ander materiaal, ...?

De Inspecteur doet een test

Het verschil in prijzen tussen de verschillende merken condooms is gigantisch. Voor een exemplaar van Durex betaal je drie keer zoveel als voor een condoom uit het Kruidvat of Albert Heijn. Als je een latex vrij condoom wilt, betaal je zelfs vier keer meer. 

Is Durex de meerprijs waard? De Inspecteur doet een praktijktest met testkoppels. Bram en Guillaume en Laura en Bart. Hun bevindingen sluiten bijna naadloos op elkaar aan.

 1. Durex. "Dit is een kwalitatief condoom. Het ruikt niet te sterk naar rubber en het blijft lekker strak zitten." 
   
 2. Duo. "Ook een heel fijn condoom. Het blijft strak zitten en er zit niet teveel glijmiddel op."
   
 3. Skyn. "Dit condoom is latex vrij maar je merkt dat niet. Het condoom voelt goed aan en ruikt niet te sterk."
   
 4. Kruidvat. "De beste keuze als je voor een goedkoop merk opteert. Het voelt wel te plakkerig aan als het uit de verpakking komt." 
   
 5. Albert Heijn. "Dit condoom ruikt sterk naar rubber. Het glibbert als het uit de verpakking komt. En het lijkt te verfrommelen tijdens het vrijen."

Enorm prijsverschil

Waar komt dat grote verschil vandaan? Volgens Theodoor Van Boven van de condomerie in Amsterdam moet je het niet te ver gaan zoeken. "Elk condoom is veilig. Maar in het geval van Durex betaal je voor het merk. Het bedrijf investeert veel in uitstraling maar het boezemt ook vertrouwen in. En dat is ontzettend belangrijk." 

Meer weten over condoomgebruik? Op de website allesoverseks.be vind je nog véél meer informatie.

Meest gelezen