Europees Hof van Justitie schrapt verhoging normen voor dieseluitstoot door de Europese Commissie

Volgens het EU-Hof had de Commissie niet het recht om de uitstootnormen voor dieselwagens eenzijdig te verhogen. Het Hof geeft zo de steden Brussel, Parijs en Madrid gelijk die een klacht hadden ingediend tegen de Commissie.

In 2016 had de Europese Commissie de richtlijn op de maximale uitstoot door dieselwagens versoepeld. De hoofdsteden van België, Frankrijk en Spanje waren daarop naar het Europese Hof van Justitie in Luxemburg gestapt en die hebben daar nu gelijk gekregen.

Volgens het Hof had de Commissie indertijd niet het recht om die normen eenzijdig te versoepelen en werd op die manier hogere vervuiling mogelijk. Het gaat vooral om de uitstoot van stikstofoxides of NOx door oudere dieselwagens die als zeer schadelijk voor de gezondheid worden beschouwd.

Het Hof heeft dat onderdeel van de Europese richtlijn over die dieseluitstoot vernietigd en dus niet de hele richtlijn. De Commissie krijgt nu een jaar de tijd om de normen aan te passen en zo de onzekerheid weg te werken voor automobilisten en autoproducenten. Een eis tot schadevergoeding van een symbolische euro door de stad Parijs is wel afgewezen.

Meest gelezen