Klopjacht verdachte schietpartij in Straatsburg: Franse politie roept hulp in van bevolking

De Franse politie heeft een opsporingsbericht verspreid voor de verdachte van de schietpartij op de kerstmarkt in Straatsburg dinsdag. Daarbij zijn drie doden gevallen. Honderden agenten en militairen langs de Frans-Duitse grens zijn naar hem op zoek. De politie omschrijft de man als "gevaarlijk".

Dinsdagavond opende een schutter het vuur op de kerstmarkt in de binnenstad van Straatsburg. Drie mensen kwamen om het leven. Elf anderen raakten gewond, van wie vijf er erg aan toe zijn. Een van de gewonden wordt als hersendood beschreven.

De schutter sloeg na de schietpartij op de vlucht, de autoriteiten konden hem identificeren als "Cherif C.", een 29-jarige man uit Straatsburg. Hij was al bekend bij politie en justitie voor criminele feiten en stond bij de inlichtingendiensten op een lijst als geradicaliseerd. Dinsdagmorgen, enkele uren voor de schietpartij, was er nog een huiszoeking in zijn appartement in verband met een gewelddadige overval.

Er is intussen een grote klopjacht aan de gang. Meer dan 700 agenten en militairen zijn op zoek naar de verdachte. Ook de grenspolitie langs beide zijden van de Frans-Duitse grens spoort de man op.

De Franse politie heeft nu een opsporingsbericht verspreid en roept de bevolking om tips door te geven. Cherif Chekatt, zoals zijn volledige naam luidt, wordt omschreven als een gevaarlijk individu. Mensen wordt opgeroepen om zelf niet in te grijpen maar meteen de politie te waarschuwen.

Chekatt had in totaal al 27 veroordelingen op zijn naam staan in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Hij zou geradicaliseerd zijn toen hij in de gevangenis zat voor andere feiten.

Meer manschappen voor de beveiliging van gevoelige plaatsen

De Franse president Emmanuel Macron krikt het aantal militairen die deelnemen aan de operatie Sentinelle, voor de beveiliging van gevoelige plaatsen, op na de dodelijke schietparij in Straatsburg. Dat heeft premier Edouard Philippe woensdagavond gezegd.

Sinds woensdag zijn al 500 bijkomende manschappen gemobiliseerd. "In de komende dagen zullen daar nog 1.300 extra manschappen aan worden toegevoegd", zegt Philippe.

Meest gelezen