Guy Verhofstadt: "Brexit-akkoord opnieuw onderhandelen, is geen optie"

De Britse premier Theresa May overleefde gisteren een vertrouwensstemming in haar partij. Op de Europese top vandaag komt May opnieuw toegevingen in de "softe" brexit-deal vragen. Voor onderhandelaar Guy Verhofstadt is dat geen optie. "We sluiten geen akkoord af waarbij we de Europese Unie kapotmaken."

Premier Theresa May overleefde gisteren een vertrouwensstemming binnen haar eigen partij. Daarmee heeft ze haar positie versterkt, maar de problemen zijn nog niet van de baan. May kreeg naast 200 stemmen voor ook 117 stemmen tegen, meer dan verwacht, wat wijst op de onvrede over de "softe" brexit-deal. Het is ook lang niet zeker dat ze de deal door het Britse parlement zal krijgen.

May komt vandaag nog eens naar Brussel voor een Europese top, waar het zal gaan over de brexit. Ze zal er opnieuw toegevingen vragen. Vooral de backstop, de regeling rond de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, is onverteerbaar voor veel Britse politici, zowel leden van haar eigen Conservatieve partij als in het parlement.

EU-voorzitter Donald Tusk en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker hebben al laten verstaan dat er van toegevingen geen sprake kan zijn. Ook Guy Verhofstadt, fractieleider voor de liberalen in het Europees Parlement en brexit-onderhandelaar voor het Parlement, zegt dat er aan het akkoord niets fundamenteels meer kan veranderen.

Wat de Europese Unie niet gaat doen, is een akkoord afsluiten waarbij we de Unie zelf kapotmaken

Guy Verhofstadt

"Het is heel duidelijk: het is geen optie om nog te heronderhandelen. Noch het uittredingsakkoord, noch de politieke verklaring waaraan de regeringsleiders vandaag gaan werken en waarin ze uitleggen hoe de backstop in de toekomst gaat werken. Of beter gezegd, hoe ze die niet hopen te moeten gebruiken in de toekomst", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1.  

"Wat de Europese Unie niet gaat doen, is een akkoord afsluiten waarbij we de Unie zelf kapotmaken, zoals sommige hardliners zouden willen. Of waarbij we opnieuw een harde grens krijgen tussen Ierland en Noord-Ierland. We weten met 100 procent zekerheid dat het geweld dan terugkomt, zoals we dat zoveel decennia geleden hebben meegemaakt, met aanslagen, met doden. Dat is een verantwoordelijkheid die wij absoluut niet willen nemen. Wij willen de rust en de vrede in Noord-Ierland absoluut handhaven."

"Partijsamenwerking enige oplossing voor Britse impasse"

"In het resultaat van de vertrouwensstemming zie ik een teken dat er bij de meerderheid van de Britse Conservatieven geen meerderheid is voor een harde brexit, of een uittreden uit de Europese Unie zonder een akkoord", zegt Verhofstadt. "In die zin is dat een opluchting. Maar de vraag is natuurlijk hoe May dat akkoord door het parlement krijgt."  

Op toegevingen van Europa zal ze dus niet moeten rekenen. Volgens Verhofstadt is een samenwerking de enige mogelijke oplossing voor de impasse in de Britse politiek. "Er is nood aan een grensoverschrijdende samenwerking in Groot-Brittannië, tussen de oppositie en de leden van de Conservatieve partij die voor May hebben gestemd. Alleen door zulke samenwerking kan er een meerderheid ontstaan voor het akkoord."

Beluister het gesprek met Guy Verhofstadt in "De ochtend"

Meest gelezen