Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Ierse parlement keurt legalisering abortus goed: "Historisch moment voor Ierse vrouwen"

Het Ierse parlement heeft een wetsontwerp goedgekeurd dat abortus legaliseert. In mei sprak een ruime meerderheid van de Ieren zich in een historisch referendum uit tegen een grondwettelijk amendement dat abortus verbiedt.

Het wetsontwerp werd sinds oktober besproken in het parlement en kreeg vandaag uiteindelijk groen licht. De wet laat abortus voortaan zonder beperkingen toe tot 12 weken na de bevruchting. Daarna is abortus ook nog mogelijk wanneer er levensgevaar of een ernstig gezondheidsrisico is voor de zwangere vrouw. Abortus zal ook kunnen in geval van foetale afwijkingen die in de baarmoeder tot de dood kunnen leiden.

Het wetsontwerp gaat nu naar de Ierse president om definitief als wet ondertekend te worden. De Ierse premier Leo Varadkar spreekt alvast van een "historisch moment voor Ierse vrouwen".

Ierland is traditioneel een katholiek land. De legalisering van abortus is een tweede maatschappelijke evolutie na de legalisering van het homohuwelijk drie jaar geleden in Ierland.

Meest gelezen