Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Italië doet eerste toegevingen aan EU over begroting: "Het gaat de goede kant op"

De Italiaanse premier Guiseppe Conte heeft tijdens een ontmoeting met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker een nieuw Italiaans begrotingsplan voorgelegd. In dat plan zou het begrotingstekort zo'n 7 miljard euro minder bedragen dan in het eerdere voorstel. De Europese Commissie spreekt van "een goede vooruitgang".

"We hebben een serieus en redelijk plan voorgelegd", liet Conte optekenen na afloop van de meeting. Door het begrotingstekort van 2,4% BBP in het eerdere voorstel te doen dalen naar 2,04% BBP in het nieuwe, hoopt de Italiaanse premier de gemoederen tussen zijn land en de EU te sussen.

De EU had na het eerdere voorstel van Italië namelijk ernstige bezorgdheden geuit over de economische richting die de nieuwe Italiaanse regering wil inslaan. De twee Italiaanse regeringspartijen, de populistische Vijfsterrenbeweging en de rechtse partij Lega, leken namelijk geen enkele moeite te willen doen om zich te houden aan de Europese richtlijnen. De EU dreigde dan ook met ernstige sancties.

Het leek er een lange tijd niet goed uit te zien voor de relatie tussen de EU en Italië. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini haalde enkele maanden geleden nog fors uit naar de EU en stelde dat het hem "niet kon schelen" dat de Italiaanse begroting niet zou worden goedgekeurd door de EU.

Water bij de Italiaanse wijn

Onder invloed van de iets gematigdere onafhankelijke premier Conte lijkt Italië de laatste weken dan toch bereid om water bij de Italiaanse wijn te doen. Hij benadrukt wel dat de geest van het vorige voorstel niet gewijzigd is. "We verraden het vertrouwen van de Italianen niet", stelde hij.

Over de twee meest controversiële elementen van het begrotingsplan, de verlaging van de pensioenleeftijd en het verstrekken van een universeel inkomen, wil Italië geen toegevingen doen. Het is vooralsnog niet duidelijk waar het verschil van 7 miljard euro dan wel wordt gehaald.

Meest gelezen