Videospeler inladen...

Ivan Ollevier vanuit Londen: "De vertrouwensstemming heeft de kloof binnen de partij van May nu echt blootgelegd"

De Britse premier Theresa May heeft gisteren een vertrouwensstemming gewonnen binnen haar eigen partij. Terug naar de orde van de dag dan maar? Blijkbaar niet, zegt journalist Ivan Ollevier vanuit Londen. "De stemming van gisteren heeft de kloof binnen haar partij echt blootgelegd in plaats van ze te overbruggen." May is vandaag in Brussel voor gesprekken met de andere EU-leiders over het brexitakkoord. Maar of dat iets zal opleveren, is maar zeer de vraag.

"Je zou denken: Theresa May wint, terug naar de orde van de dag, maar blijkbaar dus niet als het van een aantal parlementsleden afhangt. De stemming van gisteravond is maar de helft van het verhaal. Gisteravond konden ze nog victorie kraaien in het kamp van Theresa May. Inderdaad, 200 stemmen tegen 117 stemmen, is een respectabele overwinning, maar het is toch ook niet overweldigend", vertelt Ollevier.

"Vanmorgen bleek weer hoe verbitterd de sfeer is binnen de Conservatieve partij van Theresa May. Brexiteers bij de Conservatieven wijzen erop dat een aanzienlijk deel van Theresa Mays eigen parlementsleden, namelijk 40 procent, tegen hun eigen eerste minister heeft gestemd. Het ziet ernaar uit dat Theresa May een slag heeft gewonnen maar niet de oorlog. Wat de stemming gisteren heeft gedaan, dat is dat ze de kloof binnen de Conservatieve partij nu echt heeft blootgelegd in plaats van die te overbruggen."

Theresa May heeft gisteren alleen wat tijd gekocht

Maar is haar ontslag, na het winnen van de vertrouwens­stemming, nu wel van de baan? "Ja en neen, want vanochtend hoor je Conservatieve brexiteers zeggen dat Theresa May toch beter de eer aan zichzelf zou houden en ontslag zou moeten nemen. Dus wat Theresa May gisteren heeft gedaan, is dat ze even tijd heeft gekocht, tijd om te overleggen met haar collega-regeringsleiders in Brussel, tijd om te vragen om meer soepelheid aan de dag te stellen."

Bekijk: het gesprek met journalist Ivan Ollevier in "Het journaal"

Videospeler inladen...

Wat gaat Theresa May vandaag doen op de EU-top in Brussel?

Theresa May is rond 11.30 uur aangekomen in het gebouw van de Europese Raad in Brussel voor een ontmoeting met de Ierse premier Leo Varadkar. De ontmoeting had normaal gisteren moeten plaatsvinden in Dublin, maar door de vertrouwensstemming moest May 's avonds in Londen zijn.

"Het gesprek zal gaan over de noodoplossing die in het ontwerpakkoord voor de brexit is uitgewerkt voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland", legt Europakenner Rob Heirbaut uit. "May heeft die goedgekeurd in Brussel, maar ze krijgt die niet verkocht aan haar parlement. Daar zeggen parlementsleden dat die noodoplossing, namelijk het vormen van een douane-unie met de Europese Unie, van het Verenigd Koninkrijk permanent een vazalstaat zal maken. Daarover wil May nu in Brussel komen spreken."

Wat kan May nu nog binnenhalen in Brussel als toegeving rond de brexitdeal? "Wat ze liefst zou willen, is een juridische garantie op papier dat de Europese Unie die noodoplossing voor de Ierse grens nooit gaat gebruiken. Maar aan Europese kant zegt men: "Dat kan niet". Het is te vergelijken met een brandverzekering. Wanneer je die afsluit, ga je ook niet op papier zetten dat je, wanneer je huis afbrandt, die verzekering nooit gaat gebruiken. Je kan wel beloven dat je er alles aan zal doen dat je huis niet zal afbranden maar meer ook niet." 

"Men wil wel op papier zetten dat men er alles aan zal doen dat de noodoplossing voor de Ierse grens nooit zal worden gebruikt, maar juridisch afdwingbaar kan dat natuurlijk nooit worden gemaakt. Daarover zal het gesprek vanmiddag gaan. De Europese regeringsleiders gaan vanavond ook apart samenzitten zonder May om te bekijken, wat ze kunnen doen de komende weken."

"Na afloop komt er een korte verklaring op een persconferentie, maar de tekst zelf zal pas de komende dagen en weken worden uitgewerkt."

Bekijk: het gesprek met VRT-journalist Rob Heirbaut in "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen