Video player inladen...

Voormalig politicus en excentriekeling Jean-Pierre Van Rossem (73) is overleden

De voormalige politicus en excentriekeling Jean-Pierre Van Rossem is overleden. Dat bevestigt zijn advocaat aan VRT NWS. Hij was 73 jaar oud. Zijn gezondheid was de laatste tijd sterk achteruitgegaan. Enkele dagen geleden werd hij met spoed naar het ziekenhuis gevoerd. Van Rossem raakte in de jaren 80 bekend als bedenker van een omstreden beleggingssysteem. Later werd hij veroordeeld voor oplichting.

Jean-Pierre Van Rossem werd op 29 mei 1945 in Brugge geboren en studeerde economie en wiskunde en econometrie, onder meer in de Verenigde Staten. 

Als economist hield Van Rossem zich bezig met het opstellen van econometrische modellen voor de staatsboekhouding. Naar eigen zeggen voorspelde hij daarmee jaren op voorhand de oliecrisis van 1974 en de daarbijhorende torenhoge werkloosheid. Aangezien de politieke verantwoordelijken blijkbaar weinig boodschap hadden aan zijn werk, besloot hij uiteindelijk zijn macro-economische modellen tot eigen profijt uit te proberen op de beurs.

Van Rossem werd vooral bekend in de jaren 80 met het zogenoemde "Moneytron"-systeem. Hij haalde miljarden op bij rijke beleggers, die hij riante winsten voorhield. Het geld werd echter versluisd naar Zwitserse rekeningen en belandde in het criminele circuit. Moneytron leverde hem uiteindelijk 5 jaar cel op.

Met het geld dat hij binnenkreeg financierde Van Rossem een luxueuze levensstijl met onder meer tientallen Ferrari's en een Formule 1-renstal Onyx.

Bekijk hier een filmpje over Van Rossem en zijn F1-avontuur

Video player inladen...

Met slogan “Geen gezwijn stem Libertijn” naar de Kamer

In 1991 richtte hij een politieke partij op: ROSSEM (Radicale Omvormers en Sociale Strijders voor een Eerlijker Maatschappij).

Van Rossem raakte effectief verkozen in de Kamer, waar zijn beroemdste wapenfeit was dat hij tijdens de eedaflegging van koning Albert II "Vive la république d'Europe, vive Lahaut!" riep, een verwijzing naar de communistische politicus die de eedadflegging van Boudewijn had verstoord en vervolgens werd vermoord.

ROSSEM was echter geen lang leven beschoren en pogingen om de partij opnieuw op te starten leverden geen succes op. 

NICOLAS MAETERLINCK

De val

Van Rossem maakte met zijn fortuin furore. Maar het liedje duurde niet lang. In juni 1990, enkele weken na zijn huwelijk, riep hij zelf een persconferentie bijeen om "zijn val" bekend te maken. Korte tijd later werd hij in verdenking gesteld van valsheid in geschrifte, misbruik van vertrouwen en uitgifte van ongedekte cheques, en verdween hij (een eerste keer) voor een poosje achter de tralies.

Vanaf dan bleef Rossem tot op het einde van zijn leven verwikkeld in een strijd met de fiscus en het gerecht. Wegens valsheid in geschrifte, bedrieglijke bankbreuk en misbruik van vertrouwen veroordeelde de correctionele rechtbank van Antwerpen Van Rossem in februari 1995 bij verstek tot vijf jaar cel, de maximumstraf. De rechtbank oordeelde onder meer dat het Moneytron-beleggingssysteem van Van Rossem bedrog was. Gedupeerde beleggers kregen schadevergoedingen, 6,5 miljoen frank (ruim 161.000 euro), zes Ferrari's en een Lamborghini van Van Rossem werden verbeurd verklaard.

Paul-Henri Cahier

Het vonnis werd in verzet, in beroep en in cassatie bevestigd, waardoor de voormalige politicus - hij was in mei 1995 uit de politiek gestapt - in december 1997 voor de tweede keer in de gevangenis werd opgesloten. In juli 1999 kwam Van Rossem voorwaardelijk vrij.

Begin vorige maand werd Van Rossem nog eens veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar wegens valsheid in geschrifte, witwassen, belastingfraude en oplichting. 

Flamboyante excentriekeling

De excentrieke Van Rossem werd een veelgevraagde mediafiguur met zelfs een eigen strip. Hij was een opmerkelijke gast in televisieprogramma's. Ook daar schuwde hij de controverse niet en ging hij graag in de clinche met tegenstanders.

In het programma "Zeker weten" van Jan Van Rompaey ging hij in het verweer tegen Humo journalist Wilfried Hendrickx. Die had hem eerder een 'blaaskaak' en 'oplichter' genoemd.

Video player inladen...

Niemand moet mij herinneren

Jean-Pierre Van Rossem in De Rotonde

“Als ik eerlijk ben, moet ik durven toegeven: Van Rossem, eigenlijk ben je een ongelofelijke klootzak geweest.” Van Rossem blikte in februari 2017 in de Rotonde bij Christel Van Dyck terug op zijn turbulent leven dat veel schade heeft berokkend aan anderen. En Van Rossem had spijt. Over quasi alles.

“Ik was een slechte episode voor een aantal mensen in hun leven.” Die terugblik op zijn leven leidde Van Rossem tot één conclusie: “Er zijn weinig mensen die zo weinig respect voor zichzelf hebben als ikzelf. Ik leef in voortdurend conflict met mezelf”.

Luister hier naar de volledige uitzending van De Rotonde met Jean-Pierre Van Rossem

Van Rossem werd uiteindelijk 73 jaar. Hij was twee keer gehuwd. Zijn eerste vrouw, Nicole Annys, overleed in 1989. Zij was de moeder van Van Rossems oudste zoon. Later hertrouwde hij met Rachida Bettar, die ook een zoon van hem heeft. Na twintig jaar samenleven ging het paar uiteen.

De gezondheid van Van Rossem was de laatste jaren niet al te best. Begin deze week werd hij naar het ziekenhuis gebracht in Jette. Daar is hij gisteren overleden.

Volg VRT NWS ook via Instagram

Meest gelezen