Online psychologische hulp voor wie beelden van kindermisbruik wil bekijken

Mensen die bezorgd zijn over hun seksuele gevoelens of gedrag naar kinderen kunnen vanaf vandaag ook online terecht. Stop it Now!, de organisatie die vorig jaar uitpakte met  een hulplijn voor ondermeer pedofielen, is gestart met een online zelfhulpmodule voor mensen die misbruikbeelden van minderjarigen downloaden. De module is in het Verenigd Koninkrijk  ontwikkeld en kreeg sinds de lancering, twee jaar geleden, al zo'n 90.000 bezoekers, gemiddeld 3600 per maand. 

De anonieme hulplijn, die ongeveer anderhalf jaar werkt, kreeg ruim meer dan 700 vragen binnen, niet alleen van mensen die zich zorgen maken over hun seksuele gevoelens of gedrag naar minderjarigen, maar ook van familieleden en kennissen. Maar toch blijkt het gebruik van de telefoon voor betrokkenen een obstakel. "Online informatie zoeken, psycho-educatie en online hulp is voor deze mensen een minder grote stap dan de telefoon nemen of een e-mail schrijven" zegt criminologe Minne De Boeck, Universitair Forensisch Centrum -UZA. "We willen hiermee vooral de groep downloaders van beelden van kindermisbruik nog laagdrempeliger aanspreken." 

Beelden van misbruikte kinderen

Opvallend is dat de doorsnee downloader zeker niet de eenzame 'pervert' is, die in een donker kamertje gaat surfen op de donkere delen van het internet: "Het zijn vaak vaders, familie, vrienden of collega's. En er zijn evenzeer vrouwen bij, al is dat een grote minderheid. Maar deze groep vraagt extra aandacht, want zij dreigen over een grens te gaan. Mogelijk hebben zij die grens al overschreden door het bekijken van seksueel getinte afbeeldingen van kinderen,  de zogenaamde misbruikbeelden." zegt criminologe Minne De Boeck. "Dat in tegenstelling tot de mensen met enkel pedofiele gevoelens die niet altijd een risico vormen voor het stellen van strafbaar gedrag. Maar voor de degene die hulp zoeken is het gerustellend te weten dat de hulpverlening onder het beroepsgeheim valt.   

Het grote geheim

Volgens De Boeck  moet er bij de groep downloaders extra worden ingezet op gedragsverandering. "Bij het binnenvallen van politie merken we bij deze groep vaak een grote opluchting, de stress rond het grote geheim is weggevallen. En vaak is er na de huiszoeking een duidelijke vraag naar hulp. De parketten geven aan dat deze personen vaak lange periodes in onzekerheid leven en vaak depressieklachten tot zelfs suïcidegedachten hebben.  En dus moeten we hen in die periode van onzekerheid iets aanbieden waar ze meteen terechtkunnen." 

www.stoppen-is-mogelijk.eu

Wie zich zorgen maakt over zijn kijkgedrag kan op de bovenstaande site terecht voor de zelfhulpmodule.  Stop it Now! zal ook op legale pornosites de downloaders aanspreken die afglijden naar de misbruikbeelden, met de boodschap 'kijk uit naar wat je kijkt' en 'dreig je een grens over te gaan'.  In de zelfhulpmodule zit een aanzet om hulp te zoeken. 

Meest gelezen