© Lieve Blancquaert

Kinderartsen zien nieuwe financiering van bevallingen niet zitten, De Block weerlegt kritiek

"Geef ons een gezicht", zo heet de campagne die kinderartsen vandaag gelanceerd hebben in de Kliniek Sint Jan in Brussel. Ze zien de manier waarop bevallingen vanaf nieuwjaar vergoed zullen worden niet zitten. De campagne eist dat pasgeboren baby's opnieuw erkend worden als individu. Volgens minister De Block verspreiden de artsen foute informatie.

Vanaf 1 januari zullen ziekenhuizen voor bepaalde standaardingrepen van de overheid een vast bedrag krijgen. Het gaat dan onder andere om het plaatsen van een knieprothese en om een blindedarmoperatie, maar ook bevallingen horen volgens de maatregel van minister van Volksgezondheid De Block (Open VLD) in dat rijtje thuis. Daar zijn de kinderartsen het niet mee eens omdat alleen rekening gehouden wordt met de gezondheid van de moeder en niet met die van de baby. De baby heeft dus -zoals de artsen het stellen- geen rechten en wordt niet gezien als individu.

 "Liefst 12.000 baby's zullen hierdoor niet de extra medische zorg krijgen die ze verdienen, dat is discriminatie. Voor pasgeborenen moeten dezelfde regels gelden als voor andere patiënten", zegt Ann De Guchtenaere, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde. "Wij willen dat alle aktes met betrekking tot pasgeborenen uit de nieuwe financiering van laagvariabele zorg worden gehaald. Als dat niet gebeurt, zullen we juridische stappen moeten ondernemen."

De campagne bestaat uit posters, flyers en een website met een petitie www.geefonseengezicht.be

De Block weerlegt kritiek

Volgens minister De Block verspreiden de kinderartsen foute informatie: "De baby's worden natuurlijk erkend als individu. Bevallingen zijn courante medische behandelingen, waarbij in de meeste gevallen de zorgen voor de moeder en haar baby dezelfde zijn." Volgens de minister wordt er al langer uit praktische overwegingen maar één factuur gemaakt voor de zorgen voor de moeder en voor de baby. Als de baby extra zorg nodig heeft wordt er wel een aparte factuur gemaakt.

"De bedoeling van laagvariabele zorg is om het oneigenlijk gebruik van de beschikbare middelen tegen te gaan. Zo worden dezelfde behandelingen overal op dezelfde manier vergoed", aldus De Block nog op Belga.

Meest gelezen