Videospeler inladen...

Géraldine Tobe schildert met rook en vuur: "En dan te bedenken dat ik als kind werd beschuldigd van hekserij"

In aanloop naar de Congolese verkiezingen eind deze maand spreken we met inspirerende vrouwen die zelf strijden voor een betere toekomst van hun land. Géraldine Tobe is een van de meest veelbelovende kunstenaars in Kinshasa. Ze vertegenwoordigt Congo op de Dakar Biënnale en exposeert in het vernieuwde Africamuseum, maar hoopt vooral thuis de Congolese bevolking wakker te schudden. "Visuele kunst is bij de modale burger nog onbekend. Daarom trek ik met mijn doeken de straat op". 

Zeg cultuur in Congo en je denkt meteen aan flamboyante muzikanten en kleurrijke kunstwerken. Werken van mannelijke artiesten, vooral. Op de schoolbanken van de kunstacademies vind je ook vrouwen, maar eens afgestudeerd daalt het aantal vrouwen in de kunstwereld fors.

Waar muzikanten Congolese subsidies en steun krijgen, kampen visuele kunstenaars met een gebrek aan steun en erkenning in het land. Er zijn maar een handvol expositieruimtes en diens bezoekers zijn voornamelijk buitenlanders. De kunst wordt vaak heel goedkoop verkocht en artiesten kampen met geldproblemen.

Het gebrek aan kunstkennis bij de lokale bevolking zorgt ook voor veel onbegrip bij de burgers zelf. "Ik begrijp er niets van", hoort Geraldine keer op keer wanneer ze met haar doeken de straat op gaat. De vaak zeer gelovige kijkers lijken zich ongemakkelijk te voelen bij haar werk. "Het lijkt op een demon", zegt een voorbijganger. "Die ogen volgen me, waar ik ook ga. Straks wordt ik nog behekst."

(lees verder onder de foto)

Toch is de kunstscene voor sommigen ook een redding. Geraldine vond er een uitlaatklep nadat ze als kind van hekserij werd beschuldigd. Heksenkinderen krijgen in Congo vaak de schuld voor een sterfgeval, financiële problemen of het falen van een huwelijk. In Kinshasa alleen al werden er ongeveer 23.000 kinderen naar de kerk gebracht voor exorcisme. Dit is slechts een fractie van de problematiek. Soms worden kinderen zelfs levend verbrand of gelyncht.

"Onder druk van een priester legde ik een valse bekentenis af", getuigt Geraldine. "Hij dreigde ermee mijn handen te verbranden. Met diezelfde handen maak ik nu vuurkunst. De cirkel is rond."

Bekijk hier de videoreportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen