Videospeler inladen...

Organisatoren van mars tegen migratiepact in Brussel zijn formeel: "Wij zullen er sowieso zijn"

Ondanks een formeel verbod willen enkele uiterst rechtse jongerenverenigingen zondag toch betogen in Brussel, tegen de ondertekening door ons land van het VN-migratiepact. De organisatoren willen het verbod nog aanvechten bij de Raad van state, maar zijn formeel: "de betoging gaat door".

Als het van de organisatoren afhangt, gaat de betoging tegen het VN-migratiepact, hun zogenoemde “Mars tegen Marrakech”, zondag gewoon door. Ze leggen het verbod naast zich neer en verzamelen zondag aan het station Brussel-Centraal.

Voor de organisatoren is het migratiepact het “paard van Troje” dat is binnengehaald. “Het betekent het einde van Europa zoals we het nu kennen”, zegt Filip Brusselmans in "De wereld vandaag" op Radio1. Brusselmans is praeses van KVHV Antwerpen, één van de deelnemende studentenverenigingen en woordvoerder van de organiserende groeperingen.

Die organisatoren hebben nog steeds geen officieel document gekregen waarin staat dat de betoging zondag verboden is. “We hebben dat nodig om naar de Raad van State te kunnen gaan”, zegt Filip Brusselmans. “ De politie had beloofd om dit vóór 16 uur door te sturen. Het is er nog niet. Het voelt als een politiek trucje om stokken in de wielen te steken.”

"PS-bestuur stuurt aan op chaos"

Als het officiële document binnen is, weten de organisatoren ook wat de argumenten zijn om de betoging te verbieden. “Tot nu horen we alleen dat het een ‘bruine mars’ zou zijn”, zegt Brusselmans, “maar zo’n argument haal je bij de Raad van State zo onderuit.”

Argumenten dat de openbare orde en veiligheid niet gegarandeerd zijn, kloppen niet volgens Brusselmans. “Door de "PS-dictatuur" komt de openbare orde pas in het gedrang, want nu kunnen onze eigen ordediensten minder goed samenwerken met de politie. Het zijn de PS-burgemeester en minister die aansturen op chaos.”

De organisatoren hebben zelf voor ordediensten of stewards gezorgd. “Elke beweging van links tot rechts die iets organiseert, heeft zelf een soort van stewards die ervoor instaan dat alles in goede banen wordt geleid, dat het parcours wordt gevolgd dat uitgestippeld is en bevelen van de politie opgevolgd", legt Brusselmans uit.

Dat er ook hooligans zouden afzakken naar Brussel en van de betoging gebruik willen maken om rel te schoppen, weet Brusselmans niet. "Maar iedereen die op een geweldloze manier zijn stem wil laten horen tegen het pact dat aangenomen is door een regering zonder democratische legitimiteit mag mee", besluit hij.

Beluister: het gesprek met Filip Brusselmans in "De wereld vandaag"

Bekijk: "Wij vrezen voor de publieke orde hier in Brussel (Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) in een interview met BRUZZ)

Videospeler inladen...

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen