Videospeler inladen...

Onrust in Hongarije door nieuwe "slavenwet": "Je kan wel zien dat de mensen enorm boos zijn"

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest is het tot diep in de nacht onrustig geweest door protesten tegen de zogenoemde "slavenwet", die gisteren gestemd werd in het parlement. Daardoor kunnen werknemers vanaf nu gedwongen worden om 400 uur per jaar over te werken, voordien was dat 250 uur. Na de stemming braken de protesten los. "Het was behoorlijk heftig", zegt onze correspondent in Hongarije Stefan Bos. "Je kan wel zien dat de mensen enorm boos zijn."

Gisteren heeft de Hongaarse premier Viktor Orbán een resem wetten door het parlement gejaagd. Zo heeft het parlement een wet aangenomen waardoor de minister van Justitie zelf nieuwe rechters mag aanstellen. Het gaat over een nieuwe rechtbank, die zaken behandelt die vallen onder de verantwoordelijkheid van de Hongaarse regering. Denk aan belastingen en verkiezingen. Die rechtbanken vallen dus rechtstreeks onder de minister. En daarnaast is er de aanpassing van de wet op overuren, die door tegenstanders weggezet wordt als "slavenwet". Vooral op die wet komt er heel wat kritiek. 

Victor Orbán in het parlement gisteren
AFP or licensors

Wat staat er nu precies in die omstreden wet, die door tegenstanders van Orbán de "slavenwet" genoemd wordt? Eerst en vooral wordt het maximaal aantal toegelaten overuren opgetrokken, van 250 uur per jaar naar 400 uur per jaar. "Dat betekent de facto het einde van een vijfdaagse werkweek", legt Stefan Bos, onze correspondent in Hongarije, uit. 

Dat betekent de facto het einde van een vijfdaagse werkweek

Stefan Bos - correspondent in Hongarije

Ook krijgen werkgever niet langer één jaar de tijd om overuren uit te betalen, maar drie jaar. En bij de onderhandelingen over de overuren, moeten de vakbonden niet langer tussenkomen. 

"Volgens de autoriteiten is de wet nodig om de mensen flexibeler te maken. Critici benadrukken dat het nodig is omdat bijvoorbeeld Duitse autobedrijven niet genoeg mensen kunnen aantrekken om postjes te vullen", zegt Bos. "Bovendien hebben zo'n 600.000 Hongaren het land de afgelopen jaren verlaten, zijn er felle antimigratiemaatregelen. Er werken veel minder mensen in Hongarije."

Na de stemming, de protesten

Er waren al dagen betogingen tegen de wet, maar nadat de wet door het parlement gestemd werd, braken er echt protesten uit in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. "Het was behoorlijk heftig. Nadat de betogers door de politie met traangas verdreven werden aan het parllement, braken er op verschillende plaatsen in de stad gevechten uit. Je kan wel zien dat de mensen hier enorm boos zijn dat Orbán weer allemaal wetten doorgevoerd heeft waar heel veel mensen tégen waren."

Je kan wel zien dat de mensen hier enorm boos zijn dat Orbán weer allemaal wetten doorgevoerd heeft

Stefan Bos - correspondent in Hongarije

De rust is intussen teruggekeerd, al denkt Bos dat dat waarschijnlijk van korte duur is. "Ik denk dat het nog blijft broeien. Er is hier nu een gespannen rust, maar de vakbonden hebben al gezegd dat ze ook stakingen willen organiseren. Er zijn de komende tijd meer problemen te verwachten. Of het ook een nationaal grotere beweging wordt, zal nog moeten blijken."

Meest gelezen