Ontvang een pakje thuis, ook al bent u uit werken: Bpost test slimme deurbel 

Bpost experimenteert met de "slimme deurbel". Dat is een technologie waarmee de klant de postbode of koerier vanop afstand kan binnenlaten. Zo kunnen pakjes geleverd worden, ook al is er niemand thuis. Voor wie het meteen op een online shoppen zet: de technologie zit nog in een testfase. 

Bpost en pakjesbedrijf Zalando hebben samen een test uitgevoerd met de zogenoemde slimme deurbel. Via de technologie kan wie niet thuis is, maar toch een bestelling wil ontvangen, de postbode of koerier vanop afstand binnenlaten. Zodra er wordt aangebeld, krijgt u een melding via de smartphone, en ziet u wie er voor de deur staat. Via de telefoon (zie foto) kan u dan de deur open maken. 

Weg is de kat

Bpost organiseerde eerst een bevraging bij 750 online shoppers. In een tweede fase konden enkele tientallen gezinnen de technologie echt uittesten. En uit die test kwamen boeiende conclusies, zegt Barbara Van Speybroeck van Bpost: "We stootten op enkele praktische problemen. Wat doe je bijvoorbeeld met een hond of kat die plots de deur uitloopt?" 

"Klanten die de technolgie mee hebben uitgetest, stelden zich in eerste instantie ook vragen bij de veiligheid", zegt Van Speybroeck. Maar gebruikers kunnen de deur vanop afstand ook weer afsluiten. "En de postbode of koerier gaat het huis meestal niet binnen, maar schuift het pakketje gewoon de gang in (zie foto). Vaak neemt dat alles bij elkaar zo'n 20 seconden tijd in beslag." 

Toekomstmuziek

Bpost benadrukt dat het om een proefproject gaat. "Het systeem is nog niet breed verspreid in ons land. Wij gaan ook zelf geen slimme deurbellen installeren, dat moet de klant zelf doen", dixit de woordvoerster. Zodra de technologie bij een ruimer publiek ingang heeft gevonden, wil Bpost het wel ruim aanbieden en er ook een intern beleid over uitwerken. 

Meest gelezen