Paus verwijdert van seksueel misbruik betichte kardinaal uit zijn adviesraad

Kardinaal George Pell, de derde man van het Vaticaan, is door de paus uit de Raad van Kardinalen (C9) verwijderd. De 77-jarige Pell staat in Australië terecht voor meerdere aanklachten van seksueel misbruik van minderjarigen in de jaren 70. Intussen worden Australische media rond die rechtzaken gecensureerd. 

Kardinaal George Pell (77) zit niet langer in de adviesraad van de paus. Dit laat pauselijk woordvoerder Greg Burke weten. Sinds 2013 was Pell lid van de Raad van Kardinalen, een adviesorgaan van paus Franciscus bestaande uit 9 kardinalen. De hoge geestelijke was financieel adviseur, wat hem de 3e man van het Vaticaan maakte. 

In 2017 werd Pell in Australië beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarigen. Hij heeft toen zijn functies in het Vaticaan opgeschort om zich voor te bereiden op het proces in Australië, dat mei dit jaar begon. Pell heeft de aantijgingen altijd met klem ontkend.

Hervormingen van de Raad van Kardinalen

Paus Franciscus verwijderde nog twee andere kardinalen uit de Raad. Het gaat om de Chileense Francisco Javier Errázuriz (85), die centraal stond in een schandaal van kindermisbruik in zijn land en die in november al had aangekondigd zelf ontslag te nemen, en ook de Congolees Laurent Monsengwo.

Paus Franciscus stond al langer onder druk om de C9 te hervormen, door de groeiende bezorgdheid over seksueel misbruik van minderjarigen in de Kerk. Er was vooral kritiek op het feit dat mannen, beschuldigd van dergelijke feiten, mee de toekomst van de Kerk bepalen. Pell is de hoogste in rang in het Vaticaan die voor seksueel misbruik moet terechtstaan.

Misnoegde media in Australië

In Australië lopen nu verschillende rechtzaken tegen kardinaal Pell. Maar wat de precieze aantijgingen zijn of wat de uitspraak zal zijn, is niet duidelijk. Want de Australische media mogen niets publiceren over de rechtszaak tegen Pell - ze zijn gecensureerd. 

Er lopen twee rechtzaken tegen Pell, allebei over seksueel misbruik van minderjarigen toen Pell priester was in de jaren 70. De rechters hebben gevraagd aan de Australische media om niets over de zaken te publiceren, om de verschillende jury's niet te beïnvloeden. 

De media zijn daar alles behalve tevreden mee. De voorpagina van de Herald Sun is voor 2/3 zwart gemaakt met in grote, witte letters "gecensureerd" erop. Ze voegen toe dat ze geen details mogen publiceren over het "significante nieuws", maar "dat het een verhaal is dat jullie [de lezer] verdient te lezen". The Daily Telegraph spreekt over "het grootste verhaal van de natie". 

Niet enkel de media zijn misnoegd over de publicatieban, ook de Australische bevolking stelt zich hierover vragen. Zij kunnen anno 2018 het laatste nieuws over de zaak Pell natuurlijk gewoon terugvinden op het internet, waar buitenlandse kranten wel informatie geven over de rechtzaak. De kardinaal was ook trending op Twitter: de Australiërs houden zichzelf dus op andere manieren geïnformeerd.

Meest gelezen