Video player inladen...

Signify schrapt 1 op de 4 banen bij lampenfabriek in Turnhout

Bij lampenfabrikant Signify - het vroegere Philips - in Turnhout verdwijnen 158 jobs. Dat is vanochtend aangekondigd tijdens een bijzondere ondernemingsraad, dat bevestigt een afgevaardigde van de socialistische vakbond ABVV aan VRT NWS, die schrikt van het grote aantal jobs dat nu in één klap geschrapt wordt.

Slecht nieuws vanochtend voor het personeel van de Signify in Turnhout. De directie kondigde aan dat er 109 arbeiders- en 49 bediendejobs verdwijnen. Dat is zowat een kwart van de werknemers die in de fabriek werken. 

In de fabriek in Turnhout worden nog gewone lampen gemaakt, onder andere voor straatverlichting. Die activiteit wordt gaandeweg afgebouwd omdat gewone lampen overal vervangen worden door led-lampen, die niet in Turnhout worden gemaakt.

Dat er banen verdwijnen is dan ook geen verrassing voor het personeel, maar ABVV-vakbondsman Erwin Oris schrikt van het grote aantal jobs dat nu geschrapt wordt. 

Er wordt zoveel mogelijk gemikt op vrijwillig ontslag. Maar probleem is dat er vooral nog veel oudere werknemers aan de slag zijn in de fabriek, veel 50-plussers, die vrezen dat ze na hun ontslag niet meer aan de bak zullen komen. 

Begeleiding

Morgen begint het sociaal overleg tussen de directie en de vakbonden bij Signify. Daarbij zal veel aandacht gaan naar de begeleiding van de werknemers na hun - al dan niet vrijwillig - ontslag.

Bij eerdere ontslagrondes werden werknemer ook al begeleid naar een nieuwe job. Dat verliep volgens de bonden en de directie altijd goed. Door de goede begeleiding en doordat het personeel vaak hoog gekwalificeerd is, vinden d meeste werknemers vrij snel een nieuwe job.

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal"

Video player inladen...

Meest gelezen