Video player inladen...

Poolse mijnwerker: "Dit bedrijf zal blijven bestaan en zal blijven ontginnen"

In Katowice in Polen vindt dezer dagen de klimaattop plaats. Opmerkelijk: de top vindt plaats in een gesloten steenkoolmijn. Maar dat betekent niet dat steenkool in Polen dood en begraven is, integendeel. 

Polen is vergroeid met steenkool. De meeste gezinnen verwarmen er hun huizen mee in kolenkachels en bijna alle elektriciteit komt van steenkool. Voor de Polen is steenkool nog altijd het zwarte goud en mijnwerkers staan er hoog in aanzien. 

Onze klimaatexpert Stijn Vercruysse mocht in een steenkoolmijn afdalen, zoals elke dag tienduizenden mijnwerkers doen. En dat er in de strijd tegen de klimaatopwarming een einde moet komen aan de verbranding van steenkool, daar geloven de mijnwerkers niet in.

"Ik denk dat deze soort steenkool nodig is in de wereld", zegt één van hen. "Dit bedrijf zal blijven bestaan en zal blijven ontginnen."

Meest gelezen