Royals: baron Dries Van Noten en Edouard Vermeulen tonen ons hun wapenschild en Meghan onder vuur op de Fashion Awards

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Deze week werden de adelbrieven aan de nieuwe Belgische adel uitgedeeld op het paleis in Brussel. Een adelbrief blijkt niet zomaar een eenvoudige brief, maar een authentiek kunstwerk dat verscheidene pagina's beslaat. Kersvers baron Dries Van Noten en Edouard Vermeulen tonen ons hun wapenschild en verklappen graag de details. In het buitenland werd Meghan Markle (alweer) door het slijk gehaald, blikte de Japanse prinses Masako vooruit op haar taak als keizerin en hadden de Noren en Zweden het -elk op hun manier- druk met de Nobelprijzen.

Zeg niet zomaar brief tegen een (dure) adelbrief

Op het koninklijke paleis in Brussel hebben koning Filip en koningin Mathilde de Belgen ontvangen aan wie in de zomer van 2017 een adellijke gunst of een ereteken werd verleend. Het werd zelfs een fashion-onderonsje met mode-ontwerpers Dries Van Noten en Edouard Vermeulen (Natan) die zich nu officieel baron mogen noemen. Zij mochten hun adelbrief ontvangen en die adelbrief is een van de redenen waarom het ruim een jaar duurt vooraleer de ceremonie plaatsvindt.

(lees verder onder de foto's van de uitgereikte adelbrieven)

@Edouard Vermeulen
@Dries Van Noten

Met een adelbrief is de adellijke titel op papier vastgelegd. Het geldt als bewijsstuk van adeldom. De brief bestaat niet uit één vel papier, maar is als het ware een boek met (vergulde) sierletters waarin ook het wapenschild van de kersverse edelman prijkt. Slechts twee zelfstandige kunstenaars in ons land mogen de adelbrieven vervaardigen, een delicaat werkje dat uiteraard tijd vraagt. En dat alles gebeurt niet gratis. Aan de procedure zijn kosten verbonden: de adelbrief kost ongeveer 3.000 euro en de registratie ervan 751, 20 euro, te betalen door de drager van de titel. 

Ook aan het wapenschild gaat enige voorbereiding vooraf. "Het is gebonden aan tradities, zoals de Latijnse spreuk onderaan en de keuze uit vier hoofdkleuren: goud, zilver, rood en hoogblauw", legt Vermeulen aan onze redactie uit. Het wapenschild is pas definitief als de edelman in spe én de Raad van Adel hun goedkeuring hebben gegeven. Er mag bijvoorbeeld geen plagiaat gepleegd worden. Baron Vermeulen koos speciaal voor een molen (een knipoog naar zijn achternaam) in zijn wapenschild en als couturier -uiteraard- voor een schaar en garen. Zijn motto luidt: "L'art pour l'art".  

@Edouard Vermeulen

Ook baron Van Noten toont ons zijn wapenschild en geeft er wat uitleg bij. De notenboom staat centraal, een verwijzing naar zijn naam en eveneens naar de levensboom. Bij de boom prijken links en rechts "handjes", waarmee de ontwerper zijn Antwerpse roots benadrukt. Met de sierlijke en gracieuze pauwenveren bovenaan brengt hij een ode aan zijn beroep. "Het is getekend op de manier van William Morris van de Arts and Craft-beweging", maakt Van Noten ons erop attent. Zijn wapenspreuk luidt "Doorheen de tijden naar de toekomst". 

@Dries Van Noten

Volgens de dienst Adel en Ridderorden, die onder Buitenlandse Zaken valt, telt ons land naar schatting 20.000 tot 30.000 mensen van adel, de lagere adel samengeteld met de hogere adel. Exacte aantallen zijn er blijkbaar niet. "Dat gaat terug van vóór de onafhankelijkheid en de bestanden worden niet dag op dag bijgehouden", luidt het. Van laag naar hoog zijn de titels:

  • jonkheer/jonkvrouw
  • ridder (geen vrouwelijk equivalent)
  • baron/barones
  • burggraaf/burggravin
  • graaf/gravin
  • markies/markiezin
  • hertog/hertogin
  • prins/prinses  

Meghan krijgt de wind van voren op Fashion Awards

De hertogin van Sussex, Meghan Markle, heeft een onaangekondigd bezoek gebracht aan de British Fashion Awards. Ze kwam er de Womenswear Designer of the Year-award persoonlijk uitreiken aan Clare Waight Keller, hoofdontwerpster van het modehuis Givenchy én de vrouw die haar bruidsjurk ontwierp.

"Ik ben blij met de Britse mode en vereerd dat ik de ontwerpers mag vieren in mijn nieuwe thuisland. Het is leuk om hier zoveel bekende gezichten te zien", zei de voormalige Amerikaanse actrice op het podium. Volgens Meghan zijn kleren niet alleen persoonlijk, maar zit er best ook een "emotioneel" kantje aan. "We zijn verbonden door wat we dragen. Voor mij betekent het elkaar steunen en versterken, vooral vrouwen dan."

De verrassing op het podium was compleet.
Getty Images

Het is een spectaculair jaar met de hertogin geweest

Laureate Clare Waight Keller was compleet overdonderd: "Ik zag de hertogin vorige week nog en ze heeft toen niets verklapt. Ze blijft ons verbazen. Het is een spectaculair jaar met haar geweest." Na afloop van de uitreiking maakten Meghan en Keller samen met actrice Rosamund Pike even tijd voor een zogenoemd photobooth-momentje (een populair fotohoekje voor op feestjes, red.) achter de schermen. (klik op de video hieronder)

Meghan kreeg echter op sociale media bakken kritiek over zich heen.  De hertogin droeg een zwarte jurk met ontblote schouder en zwarte nagellak. Ze zou daarmee het koninklijke "protocol" en "tradities" doorbroken hebben. Enkele Britse royaltykenners sprongen meteen in de bres voor haar door erop te wijzen dat blote schouders of nagellak heus niets met traditie of protocol te maken hebben. Zo zijn er nog wel meer royals die voor een combinatie kiezen zonder mouwen.

Mannelijk royals gunnen we meer speelruimte: zij mogen feesten en ondeugend zijn

Ook de zwangere buik van Meghan was voer voor discussie. Volgens sommigen pakte de hertogin haar buikje voor de zoveelste keer overduidelijk vast. Waarmee ze -alweer- de aandacht zou opzoeken. Zelfs een Australische lichaamsexperte kwam er op website newidea.com aan te pas om te analyseren dat de specifieke manier waarop Meghan haar ongeboren kind aanraakt "geforceerd en onnatuurlijk" is.

Journaliste Rosa Silverman van The Telegraph hield dan weer een pleidooi om de hertogin gewoon gerust te laten. "Groot-Brittannië verkeert deze week in een crisis. Frankrijk staat in brand. En waar maken mensen zich zorgen over? Een zwangere vrouw die haar zwanger buikje aanraakt. (...) Vrouwelijke royals kunnen niets goed doen. We willen dat ze hun gevoelens laten zien, net als ons. Maar we houden er niet van als ze te sterfelijk of te realistisch worden. We willen dat ze menselijk zijn, maar niet té menselijk. Opmerkelijk genoeg gunnen we hun mannelijke tegenhangers meer speelruimte: zij mogen feesten en ondeugend zijn." 

(scroll verder onder de foto)

2018 Tristan Fewings/BFC

Masako vraagt op voorhand begrip

Ter gelegenheid van haar 55ste verjaardag heeft de Japanse kroonprinses Masako een verklaring verspreid waarin ze vooruitkijkt naar de troonsbestijging van haar man Naruhito als nieuwe Japanse keizer volgend jaar.  Ze geeft onomwonden toe dat ze zich "onzeker" voelt maar dat ze haar best zal doen om haar volk te dienen. "Als ik nadenk over de komende tijd, voel ik me soms ongemakkelijk in welke mate ik de mensen van dienst kan zijn, maar ik zal mijn best doen, zodat ik een bijdrage kan leveren aan hun geluk", laat Masako optekenen. 

Ik ben blij dat ik -beetje bij beetje- meer officiële taken kan opnemen

Naruhito, Masako en hun hond Yuri in hun woonst in Tokio. (foto vrijgegeven begin december)
Imperial Household Agency of Japan

Huidig keizer Akihito (84) doet troonsafstand eind april. Masako kijkt met "diepe emoties en een nostalgisch gevoel" terug op dit laatste jaar als prinses. Masako kampt sinds 2003 met een stress-gerelateerde aandoening dat gelinkt wordt aan depressies en angstaanvallen. Ze leefde tot hiertoe een vrij teruggetrokken bestaan. Masako stelt dat ze langzaamaan herstelt. "Ik ben blij dat ik nu -beetje bij beetje- meer officiële taken kan opnemen." 

Volgend jaar wordt alvast druk met heel wat ceremonies in aanloop naar de abdicatie van Akihito en de troonsbestijging van Naruhito. In een apart statement maken Masako's dokters duidelijk dat het belangrijk is dat ze haar therapie voortzet, want dat de stoornis met "hoogtes en laagtes" gepaard gaat. In haar verklaring gaat Masako ook in op sociale problemen zoals armoede en kindermishandeling. Ze zegt dat mensen serieus moeten nadenken over het realiseren van een maatschappij waarin iedereen zonder angst kan leven.

De Noorse en Zweedse verschillen bij de Nobelprijzen

10 december is traditioneel de dag dat de prestigieuze Nobelprijzen worden overhandigd. Het is ook de dag dat de stichter van de Nobelprijs, Alfred Bernhard Nobel, stierf. In Noorwegen wordt telkens die van de Vrede uitgereikt. De winnaars jezidi-activiste Nadia Murad uit Noord-Irak en de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege werden voorafgaand aan de uitreiking op het paleis ontvangen door koning Harald en zijn echtgenote Sonja voor een gesprek. Daarbij was ook kroonprins Haakon aanwezig.

In de namiddag volgde dan de ceremonie met prijzen in het stadhuis van Oslo. Daarbij deelt de koning echter niét de prijzen uit, maar is die eer weggelegd voor de voorzitter van het Noorse Nobelcomité. De koninklijke familie krijgt wel een prominent plaats in het stadhuis en zit helemaal apart vooraan (op vier stoelen). Tot slot vindt een banket plaats in het Grand Hotel in Oslo waar de winnaars vanop een balkon worden toegejuicht door een mensenzee die hen eert met fakkels.

(lees verder onder de foto's

Kroonprins Haakon, Mette-Marit en het koninklijke paar rechts onderaan.
AFP or licensors
Mukwege en Murad groeten de massa.

In Zweden mag koning Carl Gustav de Nobelprijzen voor Economie, Geneeskunde, Natuurkunde en Scheikunde zelf uitdelen en dat in het bijzijn van koningin Silvia, dochter Victoria en zoon Carl Philip (zonder hun respectievelijke partners). 's Avonds wordt het feest in het stadhuis van Stockholm voortgezet met een diner voor 1.300 gasten (zie foto's onderaan). Daarbij stalen deze keer kroonprinses Victoria en prinses Sofia de show. Victoria droeg een grijze rok met roze top van niemand minder dan haar moeder. Koningin Silvia droeg de jurk al in 1995. Ook Sofia verraste met een eigen rode creatie.

Maar daarmee zijn de festiviteiten niet afgelopen. De dag nadien worden de verschillende winnaars verwacht op het paleis voor een exclusieve receptie. Samen met tal van hoogwaardigheidsbekleders schuiven ze later in galakledij aan voor een tweede banket. Koning Carl Gustav vergeet ook de Nobelprijswinnaars voor de Vrede niet: zij reisden diezelfde week nog af van Noorwegen voor een audiëntie.  

@kungahuset

Meest gelezen