AP

Amerikaanse Senaat stelt Saudische kroonprins verantwoordelijk voor dood Khashoggi: "Dit is een heel duidelijk signaal"

De Amerikaanse Senaat heeft een resolutie aangenomen die de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman verantwoordelijk stelt voor de dood van journalist Jamal Khashoggi. Een meerderheid van de senatoren wil ook dat de VS de ondersteuning van de oorlog in Jemen stopzet. "Dit is een heel duidelijk signaal", zegt VRT NWS-correspondent Björn Soenens.

De Amerikaanse senatoren willen hiermee Saudi-Arabië straffen, dat in Jemen al sinds 2015 strijd voert tegen de Houthi-rebellen en steun krijgt van onder meer de VS. Maar sinds de brutale moord op de kritische journalist en columnist Jamal Khashoggi, in het Saudische consulaat in Istanbul, is die steun fel omstreden.

Het goedkeuren van de resolutie gebeurde met 56 stemmen voor en 41 tegen. Naast Democraten hebben dus ook een aantal Republikeinen het voorstel goedgekeurd. Ze gaan daarmee in tegen president Donald Trump, een felle tegenstander van maatregelen tegen bondgenoot Saudi-Arabië.

"Genoeg is genoeg"

"Het is een heel duidelijk signaal: genoeg is genoeg", analyseert Björn Soenens. "President Trump was de afgelopen weken en maanden voortdurend de zaak aan het sussen. Hij wou niet dat de relatie met de Saudi's zou worden teruggeschroefd, ondanks de mogelijke verantwoordelijkheid van de kroonprins."

"Nu heeft de senaat gezegd: wij zijn gebrieft door de inlichtingendienst CIA. Het is duidelijk: de opdracht is gekomen van Mohammed Bin Salman. Die man moet gestraft worden en de verhouding met Saudi-Arabië moet herzien worden."

Huis van Afgevaardigden moet ook nog stemmen

Saudi-Arabië en de VS zijn al tientallen jaren hechte bondgenoten. Trump wil dat dat zo blijft. Hij wijst daarbij ook op het economische belang van de grote wapenbestellingen die de Saudi's in de VS hebben geplaatst. De stemming komt hem dus slecht uit.

Anderzijds zal er nog niet meteen iets effectief veranderen. De resolutie moet ook nog goedgekeurd worden in het Huis van Afgevaardigden. "De senaat is één deel van het Congres, in het Huis zal er veel meer verzet zijn. Na de kerstvakantie is er daar meer kans, wanneer de Democraten de controle overnemen", zegt Soenens. En bovendien is er ook nog het vetorecht van de president. Om dat van tafel te vegen is een tweederdemeerderheid nodig in zowel de Senaat als het Huis.

De oorlog in Jemen heeft een enorme humanitaire crisis veroorzaakt. Net vandaag is er een akkoord gesloten over een staakt-het-vuren in de havenstad al-Hudaydah, langs waar het grootste deel van de noodhulp het land binnenkomt. Hulporganisaties hopen dat die noodhulp nu opnieuw op gang kan komen.

Meest gelezen