Videospeler inladen...

De ECB draait de geldkraan dicht: wat betekent dat voor uw portemonnee?

2.600 miljard euro. Dat enorme bedrag pompte de Europese Centrale Bank de voorbije jaren in de economie. Maar nu draaien ze de geldkraan dicht. Wat houdt die beslissing in? En wat betekent dat concreet voor uw portemonnee? 

1. Wat heeft de ECB beslist?

Videospeler inladen...

"In totaal heeft de ECB ruim 2.600 miljard euro in de Europese economie gepompt om die uit het slop te halen na de zware financiële crisis van 2008", vertelt VRT NWS-expert Steven Rombaut. "Die maatregel heeft de rente enorm laag gehouden. Daar hebben we met z'n allen, bedrijven en gezinnen, volop van kunnen profiteren."

Een lage rente betekent immers dat we goedkoop kunnen lenen. "Denk maar aan de vele hypotheekleningen die de voorbije jaren herzien zijn", aldus Rombaut. De ECB houdt nu dus op met dat beleid. Waarom? "De uitzonderlijke maatregel is niet langer nodig omdat de Europese economie enkele sterke jaren achter de rug heeft. En dat is volgens de ECB ook voor een stuk te danken aan het beleid."

De uitzonderlijke maatregel is niet langer nodig omdat de Europese economie enkele sterke jaren achter de rug heeft

2. Wat zijn de gevolgen?

Videospeler inladen...

Wat zijn nu de concrete gevolgen van het einde van het stimulusbeleid? Voor uw spaarrekening zal er niet meteen veel veranderen. "De geldinjectie stopt, maar de ECB heeft ook herhaald dat de belangrijkste rentevoet op 0 zal blijven staan en niet zal stijgen voor het einde van de zomer van 2019", zegt Rombaut.

"We hebben het hier over de kortetermijnrente. Dat houdt in dat de rente op onze spaarboekjes heel laag zal blijven. De wettelijke minimumrente van 0,11 procent op Belgische rekeningen zal niet meteen stijgen. De langetermijnrente zou wel kunnen stijgen. Dat betekent dat bijvoorbeeld hypotheekleningen duurder kunnen worden." Een tendens die al (lichtjes) aan de gang is.

"Maar het betekent ook dat bepaalde spaar- en beleggingsproducten, zoals termijnrekeningen, kasbons een obligaties, een wat hoger rendement kunnen opleveren." Of de langetermijnrente effecief de hoogte ingaat, is evenwel nog niet zeker. "Een belangrijke voorwaarde is dat de Europese economie op een hoog tempo blijft draaien", besluit Rombaut.

Bekijk: het verslag uit "Het Journaal" met uitleg door VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck.

Videospeler inladen...

Meest gelezen