Videospeler inladen...

Strijdende partijen in Jemen zijn het eens over staakt-het-vuren in de havenstad al-Hudaydah

De vredesconferentie over Jemen in Zweden heeft op de laatste dag dan toch een bestandsakkoord opgeleverd voor al-Hudaydah. Langs die havenstad aan de Rode Zee komt meer dan 70% van alle humanitaire hulp het noodlijdende land binnen.

Voor de gelegenheid was VN-secretaris-generaal Antonio Guterres naar de onderhandelingsplek nabij de Zweedse hoofdstad Stockholm gekomen en hij kon vanmiddag het akkoord bekendmaken.

Er komt dus een staakt-het-vuren in en om al-Hudaydah en volgens Guterres houdt dat in dat neutrale troepen in de streek ontplooid zullen worden terwijl de strijdende partijen -zowel de sjiitische Houthi's als hun soennitische vijanden- uit de streek zullen worden teruggetrokken. Concreet zou het bestand morgen moeten ingaan. De Verenigde Naties zouden ook 30 waarnemers sturen naar de stad. Ook moeten corridors geopend worden langs waar humanitaire hulp vanuit de havenstad verspreid kan worden in het binnenland.

Een politiek akkoord over de toekomstige status van al-Hudaydah zal besproken worden op de volgende ronde van vredesgesprekken in januari. Het akkoord van vandaag is echter van erg groot belang voor de 14 miljoen mensen die in Jemen bedreigd worden door hongersnood en ziektes. Het blokkeren van hulpgoederen door strijdende partijen zou dus in principe voorbij moeten zijn, maar dat moet op het terrein nog wel verwezenlijkt worden.

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) reageert alvast erg verheugd op het nieuws en hoopt dat de voedselhulp naar de bevolking van Jemen nu snel op gang kan komen.

Geen vrede, wel baanbrekende akkoorden

Het ging om het eerste echte vredesoverleg over Jemen sinds 2016 en er zijn toch wel opvallende akkoorden gesloten. Zo konden nog voor de conferentie begon 50 gewonde sjiitische Houthi-strijders voor verzorging worden overgevlogen naar ziekenhuizen in buurland Oman. Kort daarop kwamen de Houthi's en hun door Saudi-Arabië gesteunde vijanden overeen om 15.000 krijgsgevangenen uit te wisselen.

De onderhandelaars in Stockholm hebben daarna de klemtoon gelegd op andere heikele punten. Zo is er na het akkoord over het bestand in al-Hudaydah ook eensgezindheid om humanitaire hulp toe te laten in Ta'izz, een grote stad in het zuiden van Jemen op de frontlijn tussen de Houthi's en de pro-Saudische milities. 

Over de heropening van de internationale luchthaven van de hoofdstad Sanaa is nog geen overeenstemming bereikt. Die luchthaven is in handen van de sjiitische Houthi-milities die door Iran gesteund worden, maar was gesloten sinds Saudische luchtbombardementen in 2015. Als die luchthaven opnieuw zou opengaan, zou ook langs daar hulp kunnen worden binnengebracht. Dat is erg belangrijk, want 70% van de Jemenitische bevolking woont in gebied dat door de Houthi's wordt gecontroleerd en dat valt onder de zeeblokkade door Saudi-Arabië.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen