Vlaams minister van Brussel Sven Gatz: "Onze hoofdstad is geen speeltuin waar iedereen onaangekondigd kan betogen"

"Je kan niet zomaar enkele dagen op voorhand vragen om een betoging te komen doen." Vlaams minister voor Brussel Sven Gatz (Open VLD) is formeel: het is wat betogingen in Brussel betreft, stilaan van het goede te veel. Bovendien vreest hij voor ongeregeldheden bij de betoging tegen het VN-migratiepact. Die zou normaal komende zondag plaatsvinden, maar is verboden door de stad Brussel en door het Brusselse gewest. Maar de organisatoren benadrukken dat de mars toch zal doorgaan.

Komende zondag willen verschillende rechtse organisaties betogen tegen het VN-migratiepact dat ons land zal goedkeuren. De stad Brussel en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben die betoging gisteren verboden. De organisatoren willen het daar niet bij laten en zullen naar de Raad van State stappen. De mars zal hoe dan ook doorgaan, menen ze.

Vlaams minister voor Brussel Sven Gatz (Open VLD) steunt het verbod van de stad en het gewest. Zo vreest ook hij voor ongeregeldheden en vindt hij dat de aanvraag te laat is gekomen.

Het is te veel van het goede: het hele jaar door zijn er 1 à 2 betogingen per dag in Brussel

"Het is toch een beetje te veel van het goede: elke dag zijn er verschillende aanvragen bij de stad om te mogen betogen", begint Gatz zijn relaas. "Dat resulteert in 1 à 2 betogingen per dag, heel het jaar door. Je kan niet zeggen dat Brussel geen open en gastvrije stad is waar je niet kunt komen betogen."

Een extra betoging en ook nog een met een geurtje aan, dat vind ik gevaarlijk

"Je kan ook niet zomaar enkele dagen op voorhand vragen om een betoging te komen doen. Soms vragen mensen weken of zelfs maanden op voorhand om te mogen betogen en dan is dat mogelijk. Maar nu, een extra betoging in de kerstperiode, en ook nog een waar een geurtje aan hangt, dat vind ik gevaarlijk."

Met dat "geurtje" bedoelt Gatz de voetbalhooligans die hun aanwezigheid al zouden bevestigd hebben voor zondag. "De laatste keer dat die voetbalhooligans kwamen betogen, waren ze in het zwart gekleed en hadden ze hun gezicht bedekt. Dat was niet bepaald een leuk zicht en het is ook niet goed geëindigd. Voetbalhooligans in een stadion, tot daaraan toe, maar als ze komen betogen, laten ze zich wel eens voor een andere kar spannen. En de vrienden van Schild en Vrienden (die ook zouden meebetogen, nvdr.) zijn ook geen doetjes. Ik vrees voor ongeregeldheden, je hoeft daar absoluut geen politiedeskundige voor te zijn."

Recht op betogen bestaat, de vraag is alleen of je dat onmiddellijk moet kunnen doen omdat jij dat wil

Gatz erkent dat in ons land het recht op vrijemeningsuiting bestaat en het recht op betogen. "De vraag is alleen of je dat onmiddellijk moet kunnen doen omdat jij dat wil. De Brusselse overheid laat betogingen toe maar daarom niet onmiddellijk. Hier wonen mensen, hier verdienen mensen hun brood, het wordt allemaal een beetje te veel. Dat zo'n betoging (tegen het VN-migratiepact) in de toekomst nog kan plaatsvinden, dat sluit ik niet uit. Maar nu zo geïmproviseerd, neen."

Je hoeft niet alleen een signaal te geven tussen het Noord- en Zuidstation in Brussel, het kan ook op een andere plek

Gatz vraagt zich ook luidop af of het niet eens in een andere stad kan. "Er is vorig weekend door de gele hesjes in Parijs betoogd, maar ook in Toulouse en Marseille. We zijn het gewoon geworden dat men kan betogen om soms op een ander de "grote Jan" uit te hangen. Maar een indrukwekkend signaal van een grote mars in een andere stad, is ook een duidelijk signaal. Brussel is geen speeltuin waar iedereen onaangekondigd zijn betoging kan organiseren. En je hoeft niet alleen een signaal te geven tussen het Noord- en Zuidstation in Brussel, het kan ook op een andere plek."

Beluister: het gesprek met minister Gatz in "De wereld vandaag"

Meest gelezen