Video player inladen...

Advocaat Walter Damen over deradicalisering in gevangenis: "Ben absoluut tegen die vleugels met eenzame opsluiting"

De huidige aanpak van deradicalisering in de gevangenissen werkt niet. Dat zeggen advocaat Walter Damen en burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (SP.A) in "Terzake", naar aanleiding van een nieuw rapport over radicalisering. Damen zet zich af tegen het systeem van vleugels binnen de gevangenis waar mensen geïsoleerd worden en amper contact hebben met de buitenwereld.

Walter Damen heeft de voorbije jaren verschillende Syriëstrijders verdedigd voor de rechtbank. Maar zijn engagement gaat verder. Hij heeft een vereniging opgericht die geradicaliseerden en hun naaste omgeving begeleiding biedt. Het gaat dan zowel om mensen binnen als buiten de gevangenis. 

"We werken op twee niveau's", vertelt hij. Enerzijds is er psychologische opvolging van een traumapsychologe, anderzijds werkt hij samen met imam Brahim Laytouss voor theologische begeleiding. "We proberen de combinatie te zoeken tussen de twee. Wat we merken, is dat mensen heel dankbaar zijn. Vrienden en familieleden zeggen dat ze er veel aan hebben."

Dat is ook een van zijn punten van kritiek op het rapport van experte Marion Van San. "Wat ik daarin een beetje mis, is dat men geen onderscheid maakt tussen mensen die radicaliseren vanwege psychologische problemen, om zich af te zetten tegen de maatschappij of een identiteit te vinden. En aan de andere kant de echte geradicaliseerden die helemaal overtuigd zijn van hun godsdienstbeleving."

"Eerste golf van vrijlatingen zit eraan te komen"

Volgens Damen zijn er grote problemen met de huidige aanpak van geradicaliseerden, zeker in de gevangenissen. "Ik ben absoluut tegen die vleugels waar mensen afgezonderd zitten in eenzame opsluiting en alleen mensen achter glas zien. Eén keer om de twee maanden komt er dan eens iemand langs en voor de rest sluit men ze op alsof ze echt niet meer bij de maatschappij mogen horen."

"Die mensen zetten zich nog verder af tegen de maatschappij. En de eerste golf zit eraan te komen van mensen die gaan vrijgelaten worden, dat is echt zorgwekkend." 

Ook Bonte meent dat de grootste veiligheidscrisis zich nu stelt rond de mensen die gaan vrijkomen. "Deradicaliseringsambtenaren, imams en welzijswerkers bevestigen dat het radicalisme in de gevangenis enkel maar toeneemt. Het geval van Jean-Louis Denis bevestigt dat. We moeten daar echt een prioriteit van maken."

"Deradicalisering is altijd maatwerk"

De burgemeester benadrukt dat deradicalisering altijd maatwerk is. "Wat mij bijblijft uit alle cases die wij doen, is dat het altijd een individuele problematiek is. De methode moet altijd aangepast worden aan het specifieke geval. En je bent nooit zeker van het finale resultaat."

Bonte  legt ook groot belang bij het samenwerken met de moslimgemeenschap. "Je moet hen erbij betrekken. Zij hebben de sleutel in handen. Alleen moet je ermee willen werken. Het grootste engagement ligt daar in mijn stad."

Een idee dat beiden ondersteunen, is dat er de mogelijkheid moet zijn om mensen ook na het uitzitten van hun straf ter beschikking te stellen van het gerecht, zodat ze zeer nauw opgevolgd kunnen worden of zelfs in de cel gehouden zolang ze als gevaarlijk worden beschouwd.

Bekijk het gesprek met Hans Bonte en Walter Damen in "Terzake":

Video player inladen...

Meest gelezen