AFP or licensors

Trump reageert op veroordeling ex-advocaat: "Ik heb Cohen nooit gevraagd de wet te overtreden"

"Ik heb Michael Cohen nooit gevraagd om de wet te overtreden", zo heeft de Amerikaanse president Donald Trump gereageerd op de veroordeling van zijn ex-advocaat Michael Cohen. Zijn voormalige rechterhand kreeg gisteren een celstraf van 3 jaar voor onder meer illegale campagnefinanciering, financieel gesjoemel en het afleggen van valse verklaringen terwijl hij in dienst was van Trump. 

"Hij was een advocaat en hij moet de wet kennen. Het wordt "advies van een advocaat" genoemd ... Daarom worden ze betaald", dat schreef Trump nog op Twitter als reactie op de veroordeling.

Cohen verklaarde voor de rechtbank dat hij heeft gehandeld "in samenwerking met en onder leiding van" Trump, en dat om de presidentsverkiezingen gunstig te beïnvloeden voor Trump. De rechter en openbare aanklagers volgden zijn verklaring.

Maar Trump verdedigt zich en schrijft op Twitter dat hij heeft gehandeld "op advies van zijn advocaat" en dat hij daardoor niet schuldig is. "Een advocaat heeft grote aansprakelijkheid als er een fout wordt gemaakt. Daarom worden ze betaald."

Volgens Trump hebben verschillende advocaten die zich met campagnefinanciering bezighouden laten weten dat hij niets verkeerd heeft gedaan.

In een laatste tweet over de zaak schreef Trump nog: "Hij ging akkoord met deze aanklachten enkel om de president in verlegenheid te brengen en een veel lagere gevangenisstraf te krijgen..." 

Drie jaar cel voor Cohen

Cohen, die eerder nog beweerde dat hij een kogel voor Trump zou vangen, moet uiteindelijk drie jaar de cel in. Dat van die kogel hield geen stand en door een akkoord te sluiten met het gerecht om alles over zijn voormalig werkgever te kennen te geven, kreeg hij strafvermindering. Ook door te verklaren dat hij zou samenwerken met speciaal aanklager Robert Mueller die een onderzoek voert naar de banden tussen de Trump-campagne en Rusland.

Cohen pleitte schuldig aan acht criminele feiten onder meer aan het overtreden van de regels rond de campagnefinanciering. Dat ging over de betaling van zwijggeld aan twee vrouwen die beweerden een affaire te hebben gehad met Trump. Cohen gaf ook toe dat hij belastingfraude en bankfraude had gepleegd. 

Voorts gaf Cohen nog toe hij had gelogen in het Amerikaanse Congres. Hij loog over een megalomaan bouwproject van Trump in Rusland, waarvan de contacten met Rusland nog doorliepen tijdens de verkiezingscampagne. Voor die leugens kreeg hij van de rechter nog eens twee maanden. Naast drie jaar cel moet Cohen ook een geldboete betalen. De voormalige advocaat van Trump zal zich in maart moeten melden bij de gevangenis. 

Michael Cohen
AFP or licensors

Meest gelezen