Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Twee Israëli's gedood en twee gewond bij schietpartij op de Westelijke Jordaanoever

Een man heeft vanochtend het vuur geopend op een groep Israëli's nabij de Joodse nederzetting Ofra op de Westelijke Jordaanoever. Zondag waren er bij Ofra al zes gewonden en een dode gevallen bij een andere aanslag. Het geweld op de Westelijke Jordaanoever zit in een versnelling.

De aanslag vond plaats nabij Ofra, een Joodse nederzetting ten noorden van de Palestijnse stad Ramallah. Een man stapte daar uit zijn auto en opende het vuur op een groep Israëli's. Twee van hen zijn gedood en twee anderen gewond. De dader kon ontkomen.

Volgens Israël is de man met zijn auto naar Ramallah gevlucht, dat min of meer de hoofdstad van de Palestijnse Autoriteit is. Ramallah is door het leger van de buitenwereld afgesloten en Israël heeft enkele bataljons infanterie extra naar de Westelijke Jordaanoever gestuurd om zowel "offensieve als defensieve operaties uit te voeren", aldus een legerwoordvoerder.

Net vannacht hebben Israëlische militairen in de buurt van Ramallah een Palestijn doodgeschoten die volgens hen betrokken was bij een vorige schietpartij nabij Ofra zondag. Daarbij zijn toen bij een bushalte zes kolonisten gewond. Een van hen was een zwangere vrouw en haar baby is kort daarop overleden.

Bij een andere schietpartij vanochtend is dan weer een gezochte Palestijn doodgeschoten. Die werd ervan verdacht de dader te zijn van de moord op twee Israëli's begin oktober. Het leger en de geheime dienst Shin Beth hebben sindsdien jacht gemaakt op die dader en konden hem vanochtend uitschakelen nabij Nablus. Het geweld tussen Palestijnen en Israëli's op de Westelijke Jordaanoever zit dus duidelijk in een opwaartse spiraal.

De schietpartijen op de Westelijke Jordaanoever zijn opgeëist door de radicale Palestijnse groepen Hamas en Islamitische Jihad. Die controleren de Gazastrook, maar hebben ook cellen op de Westelijke Jordaanoever. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu dreigt er nu mee om duizenden illegaal gebouwde woningen van kolonisten in Palestijns gebied te regulariseren als reactie op de aanslagen van de voorbije dagen.

Meest gelezen