Tweede Canadees opgepakt in China, spanningen met VS lopen verder op

Na de arrestatie van een Canadese ex-diplomaat in China is nog een Canadees in het land opgepakt en ondervraagd. Dat maakte de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland bekend, en werd intussen bevestigd door de Chinese autoriteiten. De spanning tussen beide landen loopt op sinds de arrestatie van de financieel directeur van het Chinese concern Huawei, begin december in Canada. De zakenvrouw werd dinsdag door een rechter in Vancouver vrijgelaten op borg.

Volgens de Canadese buitenlandminister sloeg haar landgenoot zelf alarm. De Canadese autoriteiten konden de man nog niet contacteren. "We werken eraan om te bepalen waar hij zich bevindt. We hebben ook de Chinese autoriteiten hierover ondervraagd", aldus Freeland.

Het Chinese persagentschap heeft de arrestatie intussen bevestigd. Het gaat om Michael Spavor, een Canadees wiens bedrijf bezoeken organiseert aan Noord-Korea voor onder meer toeristen. De man leeft in China en zou betrokken geweest zijn bij de ontmoeting van de Amerikaanse ex-basketter Dennis Rodman met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Volgens het Chinese persagentschap wordt ook hier onderzocht of "hij in activiteiten verwikkeld is die de nationale veiligheid in gevaar brengen". Deze bewoording werd eerder ook al gebruikt voor Michael Kovrig, de Canadese ex-diplomaat en expert bij Crisis Group, die sinds maandag vastzit in China. "We zijn erg bezorgd over de opsluiting van de heer Kovrig", aldus de buitenlandmininister.

Officieel is er geen verband tussen de arrestaties van de Canadezen en de Huawei-zaak, maar waarnemers zien wel een link. China kan dit immers gebruiken als pasmunt voor de vrijlating van de Huawei-manager, die ervan verdacht wordt het Amerikaanse embargo tegen Iran te hebben geschonden. Freeland beklemtoonde dat de autoriteiten niet kunnen tussenkomen in de zaak-Huawei, omdat dit een zaak van justitie is, waarmee ze de Amerikaanse president Trump op zijn plaats zette die eerder suggereerde dat hij wel kon tussenkomen.

Meest gelezen