Videospeler inladen...

Modestine Munga Zalia, van straat naar boksring: "Ik toon Congolese vrouwen dat ze evenveel waard zijn als mannen"

In de aanloop naar de Congolese verkiezingen eind deze maand spreken we met inspirerende vrouwen die zelf strijden voor een betere toekomst van hun land. Modestine Munga Zalia is amper 19 jaar, maar nu al een van de vrouwelijke boksers om in de gaten te houden. In de ring bekampt ze opponenten én vooroordelen. "Toen ik ermee begon, was ik de enige vrouw in de club. Maar ook vrouwen hebben een plaats in deze mannenwereld."

Ondertussen traint Modestine samen met vijf meisjes in Kinshasa. Ze oefenen vier keer per week met de mannelijke sporters en wonen samen in een klein kamertje in een buitenwijk. Ondertussen droomt ze van een plekje op de Olympische spelen. Maar ze kampt met een probleem: financiële steun van de regering blijft uit.

Clubs hebben te weinig materiaal en door een gebrek aan infrastructuur trainen de meesten in openlucht, omringd door een kritisch publiek. Ook wedstrijden vinden vaak plaats in het midden van een leeg voetbalveld. Wie de wedstrijd wint, krijgt de ene keer 10, de andere keer 100 dollar. De verliezer keert met lege handen terug naar huis.

(lees verder onder de foto)

Congolese vrouwen in de ring zijn unaniem: met hun sportcarrière tonen ze dat vrouwen zichzelf en de verwachtingen van de Congolese maatschappij kunnen overstijgen. Het is een kleine daad van verzet, een strijd om vrijheid. Vrouwen in de ring boksen voor respect en diversiteit, en tegen vooroordelen en uitsluiting.

De sport sensibiliseert jonge meisjes en vrouwen brengt hen moed, uithoudingsvermogen, vechtlust en tactiek bij. Vaak helpt de training hen bovendien om zichzelf te verdedigen. En die training komt van pas, want meer dan de helft van de Congolese vrouwen lijdt onder huiselijk geweld. 

Desondanks zijn vrouwen die tegen elkaar vechten in de ring nog niet zo vanzelfsprekend. Voorlopig toch nog niet.

Bekijk hier de videoreportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen