Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

May overleeft stemming: "Belangrijkste wat ze hiermee koopt? Ze kan voortdoen"

De Britse premier Theresa May heeft gisteren de vertrouwensstemming binnen haar partij overleefd. "Een jaar lang kan niemand binnen haar partij haar positie nog betwisten", zegt VRT-journalist Veerle De Vos. "Maar de onverwacht vele tegenstemmen wijzen toch op de onvrede over het softe brexit-akkoord". En de problemen zijn nog niet van de baan, want het is lang niet zeker dat May de brexit-deal ook door het Britse parlement krijgt.  

De Britse premier Theresa May heeft nog maar eens een politieke storm overleefd. Bij de vertrouwensstemming in haar eigen Conservatieve partij gisteren kreeg ze 200 parlementsleden achter zich, 117 stemden tegen. "Nu deze stemming voorbij is, moeten we voortgaan met ons werk om de brexit te realiseren en te zorgen voor een betere toekomst voor dit land", zei May in een korte mededeling achteraf.

"Het allerbelangrijkste wat May hiermee koopt, is dat ze kan voortdoen", zegt VRT-journalist Veerle De Vos, die het Verenigd Koninkrijk volgt. "Een jaar lang kan niemand binnen haar eigen partij haar positie nog betwisten, en ze kan gewoon voortdoen met haar werk. In haar toespraak hoorde je het klassieke discours dat ze de brexit wil deliveren, maar ze wil ook bezig zijn met waar de mensen écht van wakker liggen, huizen bouwen, scholen bouwen..."

Toch is het premier May ook niet ontgaan dat meer dan een derde van de Conservatieven tégen haar gestemd heeft. "Dat is toch een aanzienlijk deel van de fractie, meer dan op voorhand verwacht was. 117 tegenstemmers, dat toont toch de onvrede aan over het softe brexit-akkoord waarmee ze op de proppen gekomen is. Meer dan een derde van de Conservatieven willen een hardere brexit, waarmee ze meer controle krijgen."

Wat brengt de stemming in het Britse parlement?

Door de vertrouwensstemming te overleven heeft premier May haar positie versterkt, maar dat is nog geen garantie dat ze ook genoeg steun zal krijgen in het parlement. De brexitdeal moet daar nog worden goedgekeurd, en het is allesbehalve zeker dat dat zal gebeuren.

May komt vandaag nog eens naar Brussel voor de tweedaagse Europese top, waar het zal gaan over de brexit. "Ze komt er nog maar eens vragen om toegevingen, om duidelijk te maken dat ze anders dat akkoord niet door het parlement krijgt. Vooral de backstop, de regeling rond de Ierse grens, is onverteerbaar voor mensen in haar eigen partij en in het parlement. Maar EU-voorzitter Donald Tusk en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker hebben al gezegd dat er van toegevingen geen sprake kan zijn."

Dé vraag voor begin 2019 zal zijn: stappen de Britten op 29 maart effectief uit de Europese Unie of niet?

Veerle De Vos

Normaal gezien zou de stemming over de brexitdeal in het Britse parlement half januari plaatsvinden. "Dé vraag voor begin 2019 zal zijn of de Britten nu uit de EU stappen of niet. Labour-leider Jeremy Corbyn heeft al gezegd dat als er nee gestemd wordt, hij een motie van wantrouwen zal indienen in het parlement. En dan liggen alle scenario's weer open."

May gaf gisteren voor de stemming al aan dat ze bij de volgende verkiezingen geen kandidaat-premier zal zijn. "Een slimme zet waar ze misschien wat stemmen mee gekocht heeft, al vinden de verkiezingen pas plaats in 2022. Misschien ploegt ze verder, misschien is ze blij dat ze na de brexit iets anders kan gaan doen."

Beluister het gesprek met Veerle De Vos in "De ochtend"

Meest gelezen