Laurie Dieffembacq

Kernkabinet praat zaterdag met vakbonden en werkgevers: "Zo snel mogelijk rond de tafel gaan zitten"

Het kernkabinet praat morgen om 9.30 uur met vakbonden en werkgevers, verenigd in de zogenoemde Groep van Tien, over de sociale en economische thema's van het moment. "We willen hen aanmoedigen om zo snel mogelijk rond de tafel te gaan zitten", zegt minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V). Als zij geen akkoord kunnen vinden, is hij bereid om de koopkracht te verhogen.

De vakbonden voeren vandaag een nationale actiedag. Er is onvrede over de pensioenmaatregelen van de regering, het mislukte overleg over de zware beroepen en de groeiende onrust over de koopkracht. Ook de werkgevers maken zich zorgen. Ze vrezen dat de socio-economische agenda in het slop zal geraken door de huidige politieke situatie.

Minister Peeters zegt "De ochtend" op Radio 1 begrip te hebben voor de vraag voor meer koopkracht van de vakbonden, maar wijst ook op de bestaande procedure. "Het Centraal Bureau voor het Bedrijfsleven stelt momenteel een rapport op dat onder meer bepaalt hoe groot de loonmarges kunnen zijn. De vakbonden en de werkgevers zitten begin januari samen voor overleg over het Interprofessioneel Akkoord (IPA). Ik hoop dat zij er zelf uit geraken, maar als dat niet zou lukken, zijn wij bereid om zelf een loonmarge vast te leggen."

Morgen is er overleg tussen de sociale partners en het kernkabinet. "De premier heeft de sociale partners uitgenodigd om met hen te bekijken hoe ze het interprofessioneel overleg verder organiseren. We willen hen in eerste instantie aanmoedigen om zo snel mogelijk rond de tafel te zitten en een aantal dingen te bespreken. Maar we willen hen ook duidelijk maken wat onze intenties zijn als zij geen akkoord zouden kunnen afsluiten", zegt Peeters.

"Discrete gesprekken met de fracties"

De nieuwe politieke situatie maakt de zaken er niet makkelijker op. Zo is er naast de discussie over pensioenen en koopkracht ook het dossier van de zware beroepen.

"We hebben daarvoor een meerderheid nodig in het parlement. Premier Michel voert momenteel discrete gesprekken met de verschillende fracties in de Kamer. Die gesprekken lopen verder, de komende dagen moeten duidelijkheid geven over wie een meerderheid wil leveren."

De oppositie, met de N-VA, wil dat premier Charles Michel (MR) uiterlijk dinsdag met een regeringsverklaring komt en het vertrouwen van de Kamer vraagt.

Meest gelezen