Video player inladen...

Allemaal Amerikaan: oog in oog met Millie March

Elke week laat onze Amerikacorrespondent Björn Soenens een gewone Amerikaan aan het woord. Dit is het verhaal van Millie March, 13 jaar, uit Burke, Virginia.

Maak kennis met Millie March. Ze is zo’n beetje de grootste fan van president Donald Trump. Ik ontmoette haar in februari 2017 voor het eerst, op de conservatieve conferentie CPAC, in National Harbor, Maryland. Ze was en is lid van de jongerenorganisatie Virginiakids4Trump. 

Ik zag haar onlangs terug in Washington DC, toen ze met haar vader, een kolonel in het Amerikaanse leger, rondliep aan het Witte Huis. Millie is op zo’n jonge leeftijd totaal bezeten van de politiek. Ze haalt verbaal keihard uit naar de tegenstanders van haar grote held Donald Trump. De eerste keer toen ik haar zag, riep ze: “We’re gonna build a wall, and the Mexicans are goin’ to pay for it.” Ze klonk als een mini-Trump. 

Eén keer op dreef, is Millie amper te stoppen. Een video van haar ging viraal tot in China. Millie is een fenomeen, maar vindt het erg vervelend als ze een freak wordt genoemd. Veel kinderen lachen met en om haar, zegt ze, omdat ze grappig is, zegt ze, terwijl het voor haar vooral bittere ernst is. Ze klinkt als een heftige commentator op Fox, waar ze veel van haar informatie haalt. Ze mocht ook al op de foto met president Trump (zie foto onderaan).

Millie wil later, als ze groot is, misschien wel in het leger (zoals haar vader Frank) of in de politiek. Ze vindt het naar eigen zeggen jammer dat vele Amerikaanse jongeren zich “laten hersenspoelen” door CNN en de media. Die knippen alle goede dingen van Trump weg, zegt Millie. “Ze blijven leugens verkopen.” Millie was al eens te gast bij Fox and Friends op tv. Bij het interview met mij was ze volledig uitgedost in Trumpkledij. 

Amerika was er volgens Millie belabberd aan toe voor Trump aan het roer kwam, en de president heeft het tij op amper twee jaar tijd gekeerd, zegt ze. Millie is trots dat ze in de VS leeft, en ze kan zich niet voorstellen dat ze haar leven ooit elders zou doorbrengen. 

Oog in oog met Millie March.

Allemaal Amerikaan

VS-correspondent Björn Soenens reist op zijn reportagereizen kriskras door Amerika en komt veel gewone Amerikanen tegen. Ieder heeft zijn verhaal en onze man tekent die graag op. In de loop der weken en maanden zullen de korte videoverhalen van al die Amerikanen een soort staalkaart vormen van de Verenigde Staten, een doorsnee van de diversiteit. Een soort State of the Union.

Hoe staat het land ervoor? Wat denken de gewone Amerikanen zelf? Waar dromen Amerikanen van? Wat hopen ze? Waar zijn ze bang voor? Hoe kijken ze naar hun eigen leven? In korte videogetuigenissen vertellen ordinary Americans – terwijl ze recht in de camera kijken - wie ze zijn, waar ze vandaan komen, en wat ze verwachten van hun leven.

Meest gelezen