Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse Senaat vraagt om militaire steun aan oorlog in Jemen stop te zetten

Tijdens een stemming in de Amerikaanse senaat vond een meerderheid dat de VS  het gewelddadige conflict in Jemen niet langer militair mag steunen. Er waren 56 stemmen voor en 41 tegen. Dat betekent dat ook een aantal Republikeinen het voorstel dus goedkeurden.

De Amerikaanse Senaat wil vooral Saudi-Arabië straffen, dat in Jemen al drie jaar een bloedige oorlog voert tegen de Houthi-rebellen. De Saudi's krijgen hiervoor steun van het Westen. Maar die steun is fel omstreden, vooral na de moord op de kritische Saudische journalist Jamal Khashoggi. Volgens sommigen is deze stemming historisch, omdat Democraten en Republikeinen uitzonderlijk samenwerkten om de oorlog een halt toe te roepen. Zeven Republikeinen steunden de Democraten om een meerderheid te behalen en de maatregel aanvaard te krijgen.

Toch is de stemming in de Senaat vooral symbolisch. De goedgekeurde resolutie kan pas veranderen in een wet, als er ook in het Huis van Afgevaardigden een meerderheid achter het voorstel staat. Tot nu toe hebben de Republikeinse leiders daar elke maatregel tegengehouden die de Saudi’s zou kunnen benadelen. De kans is dus klein dat de militaire steun effectief zal worden stopgezet. Bovendien heeft de Amerikaanse president Trump al aangekondigd dat hij zijn veto zal gebruiken.

Sinds het uitbreken van de oorlog in Jemen in 2015 zijn er al tienduizenden burgers omgekomen. Volgens de Verenigde Naties kent het land de grootste humanitaire crisis ooit en dreigt er een hongersnood. Een klein lichtpunt voor de Jemenitsche bevolking is de vredesconferentie over Jemen in Zweden. Gisteren hebben de regering van Jemen en de Houthi-rebellen daar een belangrijk akkoord gesloten over de havenstad Hodeida. Er komt een staakt-het-vuren waardoor de levensnoodzakelijke hulp het land eindelijk weer kan binnenkomen via de haven.

Meest gelezen