Krijgt Antwerpen een "bosgebouw" van de wereldberoemde architect Stefano Boeri?

De Italiaanse architect Stefano Boeri is bekend van zijn “verticale bos” in Milaan, twee flatgebouwen waarvan de buitenmuren begroeid zijn. Nu werkt hij aan een eerste gebouw in ons land, een woonproject met horizontaal groen in de Antwerpse wijk Nieuw Zuid, in opdracht van een projectontwikkelaar. 

Een gebouw in L-vorm met zo’n 50 appartementen: dat is het plan voor de wijk Nieuw Zuid in Antwerpen, nabij het gerechtsgebouw. Projectontwikkelaar Triple Living noemt het ontwerp van Stefano Boeri "het groenste gebouw van België", met beplante terrassen en drie collectieve daktuinen, goed voor 86 bomen, 1.000 struiken en 1.200 planten. Er komt ook een openbare binnentuin. 

5 ton CO2 per jaar

Uit de berekeningen van de architect blijkt dat al dat groen per jaar ongeveer 5 ton koolstofdioxide uit de lucht kan halen, en daarmee een bijdrage levert aan de strijd tegen luchtvervuiling en klimaatopwarming. 

“Palazzo verde” in Antwerpen zou het eerste project van Stefano Boeri in ons land kunnen worden. De bouwvergunning is aangevraagd; als die wordt goedgekeurd kan de bouw voor de zomer van 2019 van start gaan, meldt Triple Living in het programma “Culture Club” op Radio 1. 

Ik zie bomen als individuen

Stefano Boeri

"Hoe meer horizontaal of verticaal groen we kunnen binnenbrengen in onze stedelijke en versteende omgeving, hoe beter we de klimaatverandering kunnen aanpakken. En al die bomen zorgen ook voor kalmte en geluk," zegt architect Boeri.

Stefano Boeri werd bekend met zijn “verticale bos” in Milaan: twee woontorens, begroeid met maar liefst 900 bomen en 15.000 struiken, een pak meer dan in Antwerpen.  Boeri bedacht ook een groen torengebouw met sociale appartementen in Eindhoven en een "verticaal bos" in Utrecht. In de Chinese provincie Guangxi is een hele “Forest City” in de maak, met 40.000 bomen, een miljoen planten, ruimte voor 30.000 inwoners en schonere lucht dan nu het geval is.

Meest gelezen