Voormalig MR-politica Assita Kanko naar N-VA: "Vrijheid van denken moet meer ruimte krijgen in de politiek"

Voormalig Brussels MR-politica Assita Kanko zal bij de komende verkiezingen op een lijst staan voor de N-VA. Dat maakt de partij bekend. "De partij brengt een duidelijk en eerlijk verhaal, zeker over migratie en integratie", verduidelijk Kanko haar  keuze in "De ochtend".

Assita Kanko zat voor MR in de gemeenteraad van Elsene, maar nam niet meer deel bij de lokale verkiezingen van oktober. Ze wilde zich toeleggen op vrouwenrechten en haar incubator voor vrouwen die een carrière in de politiek nastreven. Maar nu maakt ze haar terugkeer naar de actieve politiek bekend. "In de huidige omstandigheden wil ik de politiek niet passief volgen, maar zelf weer een rol spelen en het woord nemen."

Maar bij die terugkeer ruilt ze MR in voor N-VA. “Ik kende de mensen van N-VA vroeger niet," legt Assita Kanko in "De ochtend" op Radio 1 uit. "Maar toen ik in 2017 het Ebbenhouten spoor ontving, heb ik een aantal kopstukken leren kennen. Daarna is de vriendschap gegroeid en is het voor mij geleidelijk aan evident geworden.”

Kanko benadrukt dat ze heel goed nagedacht heeft over haar beslissing. “Ik heb mijn keuze gemaakt uit engagement, omdat ik de verlichtingswaarden wil verdedigen: de vrijheid van denken en de gelijkwaardigheid tussen vrouw en man. Ik ben er geen voorstander van om etnische stemmen te gaan zoeken, dat was een makkelijkere keuze geweest. De N-VA heeft een positie, is niet flou en zegt waarvoor ze staat. Duidelijkheid is belangrijk in de politiek. De partij brengt een duidelijk en eerlijk verhaal, zeker over migratie en integratie. De vrijheid van denken moet weer meer ruimte krijgen in de politiek."

Ik heb mijn keuze gemaakt uit engagement, omdat ik de verlichtingswaarden wil verdedigen

Assita Kanko

Daarbij heeft ze in het bijzonder respect voor voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. "Theo is een fijne gast en een sterke politicus. Hij durft met ideeën komen en ze verdedigen. Wat we nodig hebben is eerlijke, beheerste en haalbare migratie."

"Met Assita hebben we een enorme versterking te pakken", zegt voorzitter Bart De Wever. "Zij vertelt al jaren een verhaal over hoe belangrijk de verlichtingswaarden zijn en hoe ze ons op weg zetten naar echte emancipatie. Ik ben vereerd dat ze dat verhaal samen met ons wil vertellen en zich bij ons aansluit."

Opmerkelijke verschuiving

Toch is het opmerkelijk dat Kanko van een Franstalige partij naar een Vlaams-nationalistische partij gaat. "Toen ik in België aankwam, heeft niemand mij gevraagd of ik Franstalig of Vlaming wou zijn," verduidelijkt Kanko. "Ik wist ook heel weinig over Vlaanderen. Ik had er via Franstalige media verkeerde opvattingen over: de Vlamingen zouden niet van andere mensen houden en zijn misschien racistisch."

"Ik heb dan zelf Vlaanderen leren kenen, en ik ben van de Vlamingen gaan houden. Dus ik heb er nu voor gekozen om Vlaming te zijn en voor mij is het vanzelfsprekend om Brussels Vlaams politica te worden."

Migratiepact: "Dat is window dressing, net als nagellak"

Wat haar standpunt over het Migratiepact betreft, is ze duidelijk: "Ik vind dat het window dressing is. Men denkt: we gaan het tekenen en dan zijn alle problemen opgelost. Dat is een oppervlakkige manier van werken voor zo’n dossier en dat is jammer. Dat is net als nagellak: de onderliggende redenen worden niet aangepakt."

Beluister hier het gesprek uit "De ochtend" op Radio 1: 

Meest gelezen