Videospeler inladen...

De Wever dreigt met vervroegde verkiezingen: "Als regering Marrakechbeleid voert, moet men mij niks meer komen vragen"

Als de regering-Michel II een soepeler migratiebeleid gaat voeren, dan stevenen we af op vervroegde verkiezingen. Dat blijkt uit een gesprek met N-VA-voorzitter Bart De Wever in "De afspraak op vrijdag". Premier Charles Michel (MR) noemt hij onversneden "een marionet van De Wever".

Sinds vorige week heeft ons land een minderheidsregering. De N-VA-ministers hebben, in volle discussie over het VN-migratiepact, de federale regering verlaten. Daardoor blijven alleen nog CD&V, Open VLD en MR over, maar die hebben samen geen meerderheid in het parlement. Om belangrijke dossiers nog goedgekeurd te krijgen, heeft de regering dus de steun nodig van de oppositie en daar is de N-VA de grootste partij.  

Bart De Wever schetst in "De afspraak op vrijdag" twee mogelijke scenario's. "Ofwel is er een vorm van bestuurbaarheid; dan zegt Michel wat hij wel en niet doet en dan moet iedereen beslissen of ze hem gaan steunen. De facto ben ik dat, want alle nieuwe Marrakechvrienden zijn afgehaakt. De regering zal mij dus moeten komen uitleggen wat ze gaat doen en ik moet dan zeggen wat voor mij niet kan."

Het systeem is kapot en ziek en daarom wil niemand betrapt worden met verkiezingen in zijn handen

Premier Charles Michel (MR) kan dus eventueel op de broodnodige steun rekenen van de N-VA, maar over één thema is De Wever duidelijk: "Ik ben geen voorstander van vervroegde verkiezingen [...], maar als deze regering beleid gaat voeren rond migratie, dan moet men mij niks meer komen vragen." 

Ook het tweede scenario dat De Wever beschrijft, lijkt uit te draaien op vervroegde verkiezingen. "Een regering in lopende zaken, een minderheidsregering zonder het vertrouwen van het parlement, dat is geen beleidskeuze, dat is geen democratische keuze, dan is het op en dan moet men mij eens uitleggen hoe we niét naar nieuwe verkiezingen gaan."

Maar voor de duidelijkheid: het hoéft niet tot verkiezingen te komen als het van De Wever afhangt. "Ik sta nog altijd open voor één of andere formule."

Voldemort

De Wever noemt de verkiezingen "de Voldemort van dit hele debat" (n.v.d.r.: Voldemort is de slechterik in de "Harry Potter"-films). "Niemand wil ermee worden betrapt. Dat is het absolute kwaad. In de ons omringende landen gaat men naar de kiezer om het land bestuurbaar te maken. Wij gaan ervan uit dat de kiezer alles erger zal maken. Zo mentaal ziek zijn we. Het systeem is kapot en ziek en daarom wil niemand betrapt worden met verkiezingen in zijn handen."  

Nu is men in alle openheid de marionet van Bart De Wever

Als voorzitter van de grootste Vlaamse partij wordt Bart De Wever wel eens de schaduwpremier genoemd. De Wever zegt nu dat premier Michel nu wel degelijk zijn marionet is. "Michel heeft de steun van de oppositie nodig en de facto ben ik dat. Hij moet het mij nu echt komen vragen in Antwerpen en dan zal ik zeggen duim omhoog of duim omlaag."

"Als het de strategie van de MR was om te bewijzen dat men niet de marionet is van De Wever, dan bien joué, nu is men in alle openheid de marionet van Bart De Wever." De Wever gaf trouwens ook nog mee dat de "finish in zicht is" van de onderhandelingen voor een coalitie in Antwerpen.

Bekijk het interview met Bart De Wever in "De afspraak op vrijdag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen