Cohen over zwijggeld aan Playmate: Trump gaf opdracht en wist dat het "fout" was

Michael Cohen, de voormalige advocaat van Amerikaans president Donald Trump, heeft een interview gegeven aan ABC News. Daarin vertelt hij dat Trump zelf de opdracht had gegeven om zwijggeld te betalen aan enkele van zijn vroegere minnaressen. Trump deed dit volgens Cohen "uit bezorgdheid over de mogelijke impact op de verkiezingen", wetende dat het "fout" was.

Twee dagen nadat hij werd veroordeeld tot drie jaren gevangenisstraf, heeft een zichtbaar vermoeide Cohen een exclusief interview gegeven aan ABC News. Hij vertelt daarin onder meer dat Trump zelf de opdracht had gegeven om zwijggeld te betalen aan enkele van zijn vroegere minnaressen. Eén daarvan is de voormalige Playmate Karen McDougal, met wie de president tussen 2006 en 2007 een affaire zou hebben gehad.

Trump zou via zijn goede vriend David Pecker, de uitgever van het tijdschrift National Enquirer, de exclusieve rechten op de verhalen van zijn vermeende minnaressen hebben laten opkopen, om ze vervolgens geheim te houden. McDougal zou zelfs een job hebben gekregen als columniste ter compensatie. Cohen fungeerde als de "fixer".

Illegaal of niet?

"Je moet weten wanneer dit allemaal gebeurde", stelt Cohen in het interview. "Dit vond allemaal plaats twee weken voor de verkiezingen, na Billy Bush (verwijzend naar de beruchte "grab them by the pussy"-tape, red.). Trump was bezorgd over de impact op de verkiezingen."

Op de vraag of Trump wist dat zijn handelingen "fout" waren, antwoordt Cohen bevestigend. Daarmee impliceert hij dat Trump mogelijks illegaal zijn campagne zou hebben gefinancierd met het zwijggeld.

Trump veegde dit in het verleden al van tafel: "De betalingen werden gedaan met mijn eigen geld, niet met campagnegeld. Dat is belangrijk", stelde de president op Fox News. Trump bleef ook volhouden dat hij niet op voorhand wist van de betalingen. "Ik heb Cohen nooit gevraagd om de wet te overtreden", tweette Trump nog gisteren.

Meest gelezen