Video player inladen...

"Mars tegen Marrakech" kan doorgaan: Raad van State schorst demonstratieverbod

De Raad van State heeft de schorsing bevolen van de beslissing van de minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om de "statische" betoging van 16 december op het Schumanplein te verbieden. "Wij zijn tevreden over het arrest. Alles kan nu zondag op een normale manier doorgaan", reageert organisator Filip Brusselmans. Ook de geplande tegenbetoging mag doorgaan.

De Raad van State heeft het betogingsverbod van de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) en Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) voor de "Mars tegen Marrakech" ongedaan gemaakt.

De "Mars tegen Marrakech" werd begin deze week aangekondigd door verschillende rechtse organisaties. Ze willen met die manifestatie hun ongenoegen tonen over het VN-migratiepact dat aangenomen werd in Marrakech. De mars gaat uit van studentenverenigingen KVHV en NSV, Schild en Vrienden, Voorpost en Vlaams Belang Jongeren.

De Raad van State heeft vanavond geoordeeld dat het demonstratieverbod geschorst moet worden. "Geoordeeld werd dat de beperking van de demonstratievrijheid op het eerste gezicht niet op voldoende draagkrachtige motieven berust", meldt de Raad van State.

De organisatoren van de "Mars tegen Marrakech" omschrijven hun actie als een statische betoging op het Schumanplein in Brussel en kondigden meteen na het demonstratieverbod van Close en Vervoort aan dat ze naar de Raad van State stappen om die beslissing ongedaan te maken.

De "Mars tegen Marrakech" van komende zondag tegen het VN-migratiepact kan nu doorgaan. Ook de tegenbetoging mag doorgaan.

Uiteraard zijn we tevreden, alles kan nu zondag gewoon op een normale manier doorgaan

organisator Filip Brusselmans

De organisatoren van de "Mars tegen Marrakech" reageren tevreden op het arrest van de Raad van State. "Uiteraard zijn we tevreden over het arrest. Alles kan nu zondag op een normale manier doorgaan en we hebben onze democratische rechter terug", reageert organisator Filip Brusselmans. 

"Het hoofdargument van minister-president Vervoort en burgemeester Close om de betoging te verbieden, was dat we gewelddadige bedoelingen hebben en chaos willen veroorzaken in Brussel. Uiteraard is uit alle dreigingsanalyses gebleken dat dat niet het geval is. We hebben altijd gezegd dat het gaat om een geweldloos verzet en de Raad van State heeft ons daarin gelijk gegeven", besluit Brusselmans. 

De kabinetten van minister-president Vervoort en burgemeester Close hebben in een gezamenlijk persbericht gereageerd op de beslissing van de Raad van State. "In overleg met de burgemeester van de stad Brussel, Philippe Close, is aan de veiligheidsdiensten opdracht gegeven om de manifestaties te begeleiden. De politie zal alle maatregelen nemen om de orde te handhaven op het Brusselse grondgebied", klinkt het. Vervoort en Close manen de manifestanten komende zondag aan tot kalmte en geven aan dat er geen ontsporingen zullen worden geduld.

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”:

Video player inladen...

Meest gelezen