Geldboete maar geen cel voor Nederlander die drie fietsers van fietsclub aanreed in Kasterlee

De Nederlander die in mei vorig jaar drie fietsters doodreed in Kasterlee, is veroordeeld tot een geldboete van 4000 euro, waarvan de helft met uitstel. Maar hij moet niet naar de cel. Dat heeft de politierechtbank van Turnhout beslist. 

Het was in mei vorig jaar dat het ongeluk gebeurde. Een fietsclub uit Retie stak net een drukke gewestweg over, toen een auto door de middenberm ging en hen aanreed. Drie vrouwen overleefden het niet, twee anderen raakten gewond.

Volgens de rechtbank blijkt uit getuigenverhoren en het verslag van de verkeersdeskundige dat de bestuurder van de wagen, een Nederlander, niet te snel reed. Hij reed 90 kilometer per uur en dat was daar toen toegelaten. De man was ook niet onder invloed van alcohol of drugs. Daarom is een celstraf niet aan de orde, vond de rechter.

Volgens de bestuurder verloor hij om onverklaarbare reden kort het bewustzijn vóór het ongeval. Maar die redenering is de rechtbank niet gevolgd. Uit een uitvoerige controle na het ongeval,  bleek namelijk niet dat de man medisch iets aan de hand had, zoals epilepsie of een hartaanval. Het bewustzijnsverlies heeft zich ook ooit herhaald en er waren geen bijzondere omstandigheden die de aanleiding konden zijn. "Wellicht was er een plots concentratieverlies, zoals wegdromen of kort in slaap vallen", zei de rechter. "Hij had moeten inschatten dat hij te vermoeid was om te rijden. Daarom gaat hij niet vrijuit", vulde hij aan.

De Nederlander werd veroordeeld tot een geldboete van 4000 euro, waarvan de helft met uitstel. Hij kreeg ook een rijverbod van 1 jaar waarvan de helft met uitstel, dat weliswaar enkel in ons land geldt. Daarnaast moet hij ook schadevergoedingen betalen aan de slachtoffers. Tegen de beslissing is wel nog beroep mogelijk.

Meest gelezen